Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote interesse voor glastuinbouwzone in Beveren

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor een glastuinbouwzone van 45 hectare in Beveren, pas de tweede in Vlaanderen. Door tuinbouwbedrijven te groeperen, is het onder meer mogelijk de energieprijzen te drukken. Marc Mestdagh, voorzitter van de Wase Tuindersgilde, reageert tevreden, maar voor hem komt de maatregel wel te laat.

De Wase Tuindersgilde is al jaren vragende partij om een glastuinbouwzone te realiseren. "Enkel grootschalige bedrijven zijn nog rendabel", legt Marc Mestdagh uit. "Je hebt minstens drie hectare serres nodig om uit de kosten te komen. Grote tuinbouwbedrijven investeren in alternatieve technologieën, zoals een warmtekrachtcentrale (wkk). Kleine familiebedrijven kunnen die investering niet dragen. Daarom dat we al zolang aandringen op een grote glastuinbouwzone waar een aantal tuinders de handen in elkaar slaan. Zo kunnen ze één wkk bouwen die aan al die serres energie levert en de kosten aanzienlijk drukt".

De Vlaamse regering heeft via de afbakening van het grootstedelijke gebied Antwerpen een zone van 40 tot 45 hectare toegewezen aan de glastuinbouw vlakbij de kmo-zone Schaarbeek en de E17 in de Beverse deelgemeente Melsele. Het dossier kwam in een stroomversnelling na een bezoek van premier Leterme aan enkele tuinbouwbedrijven in Beveren. Ook minister-president Peeters trok mee aan de kar.

Voor het bedrijf van Marc Mestdagh komt de glastuinbouwzone evenwel te laat. Net als een tiental andere tuinbouwers in de streek heeft hij besloten te stoppen met zijn bedrijf. "Ik was gespecialiseerd in de teelt van komkommers", vertelt hij. "De serres verwarmen met zware stookolie, was echter niet meer betaalbaar. De prijzen zijn de hoogte ingeschoten en zelf kreeg ik amper tien cent voor een komkommer. Bij mijn laatste oogst moest ik geld toeleggen. Met hartzeer heb ik toen besloten om te stoppen. Ik had nooit gedacht dat ik op 51-jarige leeftijd nog ander werk zou moeten zoeken".

Mestdagh gaat ook zijn functie als voorzitter van de Wase Tuindersgilde doorgeven. "Het feit dat de glastuinbouwzone er komt, is een mooie afscheidscadeau", vervolgt hij. "De charme van familiebedrijven verdwijnt wel, maar er is nu tenminste nog toekomst voor de tuinbouw. We hebben 230 leden in het Waasland en de interesse voor dit project is enorm groot".

Intussen wordt ook bestudeerd of er pijpleidingen kunnen gelegd worden van de Waaslandhaven naar Melsele. Enkele bedrijven zijn immers kandidaat om CO2 en hete stoom te leveren. Een win-winsituatie, want de bedrijven krijgen hiervoor zelf groene energiecertificaten en de tuinbouwers kunnen het gebruiken om de serres te verwarmen.
Publicatiedatum: