Rob Mossel van Dong Energy:

"Het is voor tuinders niet de tijd om risico’s te nemen"

Tholen - Het is voor tuinders tijd voor een weloverwogen inkoopstrategie voor energie. De risico's zijn groot. Commercieel directeur Rob Mossel van DONG Energy geeft zijn visie. "Tuinders kunnen zich het niet veroorloven om het inkopen van energie niet serieus te nemen. De tuinder moet berekenen voor welke energieprijs hij kan telen en daar zijn inkoopstrategie op baseren. Zodra het gewenste niveau wordt bereikt, moet hij inkopen."


Commercieel directeur Rob Mossel van DONG Energy

Daarnaast is het belangrijk om de juiste investeringen te doen. Het meest voor de hand liggend is de aanschaf van een WKK. Maar ook dan geldt ook weer: neem geen risico’s. "Contracteer zowel de ingaande als de uitgaande stroom van de sparkspread. Dan hoeft de hoge gasprijs niet zo desastreus te zijn. Zeker zodra de gasprijs tussen de 0,30 en 0,35 staat, moet je actie ondernemen", adviseert Rob. "Niet voor iedereen is een WKK de oplossing, want afhankelijk van de teelt en het aantal hectare is een WKK pas rendabel. De tuinders zonder WKK hebben het wel lastig in de huidige markt".

De gasprijs is gekoppeld aan de prijs van olie. Toen gas in Nederland voor het eerst geëxploiteerd werd, besloot de overheid de gasprijs te koppelen aan die van olie.
Er was immers nog geen gasmarkt was. Toen was een dergelijke koppeling logisch. Inmiddels is die logica aan het verdwijnen en begint er een gasmarkt te ontstaan. De gasprijs wordt echter voorlopig nog vooral bepaald door de ontwikkelingen die spelen op de oliemarkt. Dat is een uiterst gevoelige en sterk fluctuerende markt.

Weersinvloeden zoals orkanen, politieke situaties in olieproducerende landen en de dollarkoers zijn een aantal die zeer bepalend kunnen zijn voor de olieprijs. Als er een aparte gasmarkt komt, wil het niet direct zeggen, dat het goedkoper wordt, maar het spel van vraag en aanbod zal wel veel directer verlopen. Rob verwacht wel dat de gasprijs een keer losgekoppeld wordt van de olieprijs.

Voor meer informatie:
Rob Mossel
DONG Energy
Tel: 073-6160200
Fax: 073-6160250
www.dongenergy.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven