Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO Noord Glaskracht berekent kansen aardwarmte Zuidoost-Drenthe

De sectie Glastuinbouw Groningen Drenthe van LTO Noord Glaskracht maakt werk van aardwarmte. Een werkgroep is bezig om een kansberekening op tafel te krijgen. De aardwarmteprojecten in Zuidoost-Drenthe moeten de energierekening van de glastuinders drastisch verlagen. Technisch gezien lijken er goede kansen te liggen voor Erica en Klazienaveen om warm water uit de ondergrond te halen en daarmee warmte te genereren voor enkele tientallen jaren.

Inmiddels hebben LTO Glaskracht, provincie Drenthe, gemeente Emmen en enkele marktpartijen een werkgroep geïnstalleerd. De belangrijkste opdracht voor deze overleggroep is vast te stellen, hoeveel de projecten gaan kosten en hoe vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Vorige week werd al afgesproken dat er in december een haalbaarheidsonderzoek moet zijn afgerond.

Inmiddels heeft de werkgroep aan ingenieursbureau IF Technology uit Arnhem de opdracht gegeven om te kijken naar de mogelijkheden van risicoloos winnen van aardwarmte in het gebied. Ook ligt de vraag op tafel hoeveel putten er nodig zijn om de glastuinders te bedienen.

"Het is een eerste verkenningsfase, maar haast is geboden. De tuinbouw heeft alternatieve grondstoffenbronnen nodig", benadrukt beleidsadviseur Roel Visser, die het secretariaat voert van de werkgroep. Naar verwachting is het verschil in kostprijs ten opzichte van gas tien cent. LTO Noord-Glaskrachtregiovoorzitter Cees Ruhé is realist. Als uit de onderzoeken blijkt dat er door breuklijnen in de bodem teveel risico’s zijn voor de winning van het hete water, gaat het project niet door.

Bron: Nieuwe Oogst, editie Noord
Publicatiedatum: