Grow Group ziet kwaliteit Emperador RZ met sprongen vooruit gaan

De functie van Richard Groenewegen is Productie coördinator. Hij geldt als één van de entspecialisten van Grow Group en adviseert in die hoedanigheid de buitenlandse vestigingen. Natuurlijk heeft hij door al die ervaringen zelf ook extra kennis opgedaan. Kennis die hij weer inzet om de teeltresultaten in de Nederlandse vestigingen te optimaliseren.Welke groenteplanten enten jullie?

“Als je naar de steenwolteelten kijkt, verlaat bijna 100 procent van alle tomaten- en aubergineplanten geënt het bedrijf. In de grondteelten, zowel biologisch als gangbaar, worden ook veel paprika’s en komkommers geënt. De komkommerplanten leveren we vooral in het voorjaar aan de Duitse markt. Daarnaast enten we kleinere aantallen courgettes en meloenen. Totaal enten we ongeveer 7 miljoen stuks per jaar in Nederland.”

Wie zijn jullie klanten?

“Grow Group levert geënte planten aan tuinders en andere plantenkwekers. Locatie Naaldwijk produceert de entlingen voor alle andere Nederlandse Grow Group locaties. De tuinders in Noordwest-Europa ontvangen hun planten vanuit Nederland en onze buitenlandse bedrijven produceren vooral planten voor de lokale regio. Een apart artikel dat wij aanbieden zijn de entpluggen. Dit zijn pas geënte en vergroeide planten die op een tray aan bijvoorbeeld Grow Schwante bij Berlijn worden geleverd. Hier worden ze overgepot in 10 cm steenwolblokken en vervolgens daar verder opgekweekt. Laatste stop kan dan Polen zijn.”

Hoe organiseer je het entwerk?

“Bij het enten heb je altijd te maken met piekperioden in het najaar, maar het voorwerk is net zo belangrijk. Je moet én een sterke onderstam én een sterke variëteit hebben, wil het enten succesvol zijn. Zie het als een operatie. Van de één snijd je de voeten af en van de ander het hoofd, een hele ingreep dus. De beste kans van slagen heb je als beide ‘patiënten’ sterk zijn. Het lastige is, dat ik het tijdstip van die operatie wel vooraf moet vaststellen. Planning is alles!”

Jullie specialiteit?

“Wij realiseren puur via de teelttechniek een hoog aantal bruikbare planten voor het entwerk. Wij sorteren dus niet, maar laten de plantjes naar elkaar toe groeien. Daarvoor hanteren we een actief klimaat waarbij licht, koel telen en sterke wortels centraal staan.”

Jouw mening over de onderstammen van Rijk Zwaan?

“Maxifort en Beaufort maakten jaren de dienst uit. Het is een goede ontwikkeling dat Rijk Zwaan nieuwe onderstammen introduceert. Ze groeien wel iets anders, ongeveer 2 dagen trager. De kiemkracht en uniformiteit zijn in een aantal jaar met sprongen vooruit gegaan. Big Power RZ kiemt steeds beter en over Emperador RZ durf ik te stellen dat het niveau bruikbare planten dat van Maxifort erg dicht nadert.”

Stijgt de vraag?

“Het zoeken naar goede combinaties leeft steeds meer bij tuinders. We merken dat het aandeel Emperador hard stijgt. Ik ben zijdelings bij het natraject betrokken en zie deze onderstam vooral bij ons in de kas. Emperador herken ik dan van verre. Het is een iets steviger onderstam, minder waterig en wat donkerder. Nogmaals, de uniformiteit is bijna gelijk aan Maxifort en die paar ongelijke planten laat ik door actief te telen naar de rest toe groeien.”

Grow Group

Grow Group verzorgt de opkweek van tomaat, komkommer, courgette, aubergine en paprika. Deze groep maakt circa 70 procent van de omzet uit. Daarnaast wordt
aandacht besteed aan de productie van kool, sla e sierteelt. Grow Group heeft 6 vestigingen van totaal 35 ha in Nederland: in Naaldwijk, Bergschenhoek, Baarlo, Kessel, Erica en sinds kort ook Steenbergen. De vestigingen in Naaldwijk en Erica zijn onder meer ingericht voor de biologische groenteplantenkweek. Verder heeft Grow Group een tiental vestigingen in Europa, Noord-Afrika en Midden-Amerika opgezet.

Bron: Seeds & Services Onderstammen, Rijk Zwaan


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven