Tomatenteler Jan Noordermeer uit Vierpolders:

"Big Power RZ maakt het verhaal kloppend"

De cocktailtomaten van Jan en Jaap Noordermeer worden onder het Aromio-merk van The Greenery verhandeld. Volgens de telers is Amoroso RZ een vegetatief ras dat een sterk generatieve onderstam nodig heeft. "We zagen tijdens een rondgang in het Westland een prachtige partij planten op Big Power RZ staan. Krachtig en sterk, gewoon in balans. Tja, toen was de keuze snel gemaakt. Nu 3 jaar later, is Big Power nog steeds onze onderstam."Jan Noordermeer neemt plaats in de kantine en beargumenteert zijn keuze voor onderstam Big Power. "Kijk, als je niet oppast met Amoroso wordt het één grote bladmassa. Een krachtige, generatieve onderstam is wat ons betreft dus echt wel aan te raden bij dit ras. Natuurlijk in combinatie met een passende teeltmethode." Dat deze aanpak werkt bij de telers is wel duidelijk. Vorig jaar haalden ze een topproductie en ook dit seizoen hangt de kas weer vol met prachtige trossen Amoroso. “En hopelijk houden we het gewas net zo lang gezond als vorig jaar, zodat we kunnen doortelen tot aan de kerst."

Sterk wortelpakket

De 3 ha Amoroso werd gezaaid op 14 november. Een weekje later dan Big Power. De planten werden geënt getopt aangeleverd en op 8 januari geplant. “We startten met een dichtheid van 2,5 planten per m². In week 5 en in week 8 hielden we een extra stengel aan. Nu zitten we dus op een stengeldichtheid van 3,75. Week 12 konden we al de eerste trossen oogsten. We telen lang door. En daar komt ook weer die onderstam om de hoek kijken. Wil je ook in de herfst een gezond gewas houden, dan is een sterk wortelpakket noodzakelijk. Ik snijd regelmatig de mat open om dit te controleren en Big Power stelt zelden teleur. En om de grofheid in de herfst te bewaren gaan we terugkoppen naar 3,3 à 3,4 planten per m²."

Generatieve teeltmethode

"De teelt gaat gelukkig nog steeds goed. Na een tijdje vruchtgewichten van 37-38 gram geoogst te hebben, komt nu de 40 gram weer in zicht. Onze generatieve teeltmethode werkt. ’s Middags staat de temperatuur ingesteld op 23 à 24°C en ook een diepe voornacht van 14°C vinden wij niet vreemd. Amoroso kan dit prima gebruiken. Dit jaar houden we de nanacht wat hoger, op 18 + 1°C. Amoroso is wel van het dorstige type. Op zonnige dagen geef ik maximaal 3,5 cc per joule
instraling. Naar het einde van de dag toe bouw ik de watergift af. Daarnaast probeer ik ’s ochtends op tijd drain te realiseren. Deze waarden kan ik door het gebruik van een DVC-meter precies volgen. Ik houd de grafiek nauwlettend in de gaten en wil alleen strakke lijnen zien!"

Kloppend verhaal

"Het verhaal moet kloppend zijn", vervolgt de teler. “Alleen dan kan een teelt slagen. Big Power maakt onderdeel uit van dat verhaal.” Natuurlijk volgen de telers ook nieuwe ontwikkelingen op de voet. “We beproeven regelmatig nieuwe rassen en sinds 2 jaar ook enkele onderstammen. Bij ons doet Brioso RZ het bijvoorbeeld goed op Big Power. Vergeleken met Amoroso is het gewas iets langer, slanker en hebben de trossen sterkere stelen. Verder vind ik onderstam 61-067 RZ positief opvallen." De telers pakken de proeven grondig aan. Elke 7 dagen controleren ze onder meer het gewicht en elke 14 dagen de brixgehalten van de verschillende combinaties.

Onderstamproeven

Noordermeer: "Visueel zie je bij de onderstamproeven weinig verschillen. Je zal dus wel moeten meten. Het liefst meerdere keren om de betrouwbaarheid van de uitkomsten te vergroten. Resultaten? Bij de brixmetingen zien wij weinig verschil tussen Big Power, 61-067 RZ en Maxifort. Emperador RZ scoort iets hoger. En qua gewicht gaf Big Power vorig jaar iets grovere vruchten dan Maxifort. 61-067 RZ was het grofst. Het scheelt toch snel 2 gram."

Bron: Seeds & Services Onderstammen, Rijk Zwaan

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven