LTO: stijgende pachtprijs voor telers verontrustend

"Verbazend en verontrustend." Zo kwalificeert LTO Nederland de vele gevallen waarin boeren en tuinders geconfronteerd zijn met sterke stijgingen van hun pachtprijs. "Een snelle evaluatie van het pachtprijzenbesluit is nodig, er zit teveel pijn", oordeelt bestuurder Arnold Michielsen. Vorig jaar september werd het nieuwe pachtprijzenbesluit van kracht. Nu blijkt dat voor reguliere pachtcontracten de stijging vaak uitgaat boven het maximum van de regionale pachtprijs.

Bij de opzet van het nieuwe systeem was bekend dat dit in de praktijk voor zou kunnen komen. "Maar het LEI had berekend dat dit slechts sporadisch het geval zou zijn. Dat accepteerden we, maar inmiddels is duidelijk dat bij 35% van de pachtcontracten sprake is van overschrijding van de regionorm. Dat is echt niet meer redelijk te noemen", stelt Michielsen van de LTO-werkgroep Pacht.

Kamerdebat

LTO Nederland stuurde de Tweede Kamer een brief, aangezien die volgende week met LNV-minister Gerda Verburg in debat gaat over de pacht. Daarin wordt aangedrongen op een snelle evaluatie van het pachtprijzenbesluit. Michielsen: "Die evaluatie was voorzien aan het einde van deze kabinetsperiode in 2011. Zo lang kan de kwestie echt niet wachten, zeker niet omdat per 1 september 2009 een nieuw besluit over de pachtprijzen wordt genomen. Als er niets gebeurt, verergert dat de situatie alleen maar."

Uitgangspunt moet zijn dat de trendmatige stijging van pachtprijzen zo weinig mogelijk de regionorm overschrijden. LTO stelt ook voor dat meer land- en tuinbouwbedrijven worden betrokken bij de vaststelling van deze norm. De huidige groep bedrijven die het LEI daarbij inschakelt, is niet representatief genoeg.
Als voorbereiding op de komende evaluatie doet het LEI onderzoek naar de effecten van het nieuwe pachtprijzenbesluit en de gewijzigde Pachtwet. LTO benadrukt dat de overheid daarvoor het LEI wel goed dient te faciliteren. "Er moet een degelijk onderzoeksresultaat komen waaruit je verantwoorde conclusies moet kunnen trekken", verzekert Michielsen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven