Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Systemisch middel tegen koolgalmug effectief in broccoliteelt

Een goed perspectief kregen de bezoekers op een zwaar door koolgalmug aangetast perceel van René Verdonk in Wervershoof te zien. De gekozen oplossingsrichting bleek een succes: zet een systemisch middel in als gewasbespuiting tegen de koolgalmug en bescherm de broccoli daarmee langdurig en effectief.

Op een perceel waar vorig jaar flinke schade optrad door de koolgalmug werd door Proeftuin Zwaagdijk op 20 mei een proef met 64 velden aangelegd. Deze werden vanaf de week van het planten twee- of viermaal gespoten. Hiernaast waren Gaucho en Admire als standaard opgenomen. In proeven in 2003 en 2004 was bij Gaucho en Admire gemiddeld 67% respectievelijk 78% oogstbaar tegenover 29% bij onbehandeld. Dat je met koolgalmugbestrijding op tijd moet beginnen was in deze proeven duidelijk geworden.

Met 20 tot 30% uitval door koolgalmug kan echter niet rendabel worden geteeld. Daarom worden op diverse percelen regelmatig aanvullende bespuitingen uitgevoerd. De werkingsduur van de huidige middelen is beperkt tot rond het moment van spuiten als vliegen of larven met het middel in contact komen. Daarom zijn niet alle bespuitingen effectief. Met de komst van een nieuw systemisch middel zou de werkingsduur aanzienlijk kunnen worden verbeterd. Daarom heeft de gewascommissie broccoli van LTO Groeiservice hiernaar onderzoek aangevraagd met financiering via het Productschap Tuinbouw.

On de eerste maand na het planten waren er nauwelijks symptomen van aantasting te zien. Vijf weken na het planten belde René dan ze er toch wel pittig in zaten. Uit de waarneming van de week erop bleek dat 72% van de onbehandelde planten was aangetast. De situatie bij de oogst gaf een vergelijkbaar beeld als tijdens de excursie op 8 juli.



De standaard Gaucho en Admire hadden 53% en 65% oogstbare schermen. Dit was minder dan in proeven die in 2003 en 2004 een zware aantasting hadden. Wanneer met een Gaucho basis vier keer aanvullend werd gespoten met Karate Zeon steeg het percentage oogstbare schermen naar 80%. Alleen spuiten met Karate Zeon was goed voor 69% oogstbare schermen. De blikvanger in de proef was echter een nieuw experimenteel middel van Bayer met 98% oogstbare schermen (behandeling 12). Nagenoeg geen aantasting! Dit -gezien de zware infectiedruk- fantastische resultaat was al behaald met drie bespuitingen van dit systemische middel (de vierde bespuiting moest op 3 juli nog plaatsvinden).

De meeste andere gewasbespuitingen kwamen uit op 50% tot 60% oogstbare broccoli. Van twee middelen kon zelfs geen betrouwbaar effect ten opzichte van onbehandeld worden vastgesteld. Logischerwijs bleek ook bij de oogst dat de behandelingen met het hoogste percentage goede schermen de meeste kilo’s hadden.

Een tweede proef die gelijktijdig was aangelegd bij Gert-Jan de Wit aan de Slimweg in Hoogkarspel (waar het altijd raak is) kreeg geen aantasting. Uit nader onderzoek moet blijken hoe het nieuwe middel het beste kan worden ingezet. Het is duidelijk dat de telers met dit middel een super sterk middel tegen koolgalmug in hadden krijgen. Dat zal veel rust geven.
 
Bron: Jan de Lange, Proeftuin Zwaagdijk
Publicatiedatum: