Informatie- en discussieavond LTO Glaskracht Westland, 8 september

"Kosten en opbrengsten onder druk"

Het bestuur van LTO Glaskracht Westland organiseert op maandag 8 september een
bijeenkomst voor leden. Het thema van de avond is: ‘Kosten en opbrengsten onder druk’ Vooral de energiekosten, maar daarnaast ook een aantal andere kosten voor de glastuinbouw zijn explosief gestegen. In de periode 2002-2004 betaalde de tuinbouw nog gemiddeld 11,5 cent per m3 aardgas. De gasprijs is sindsdien ruim drie keer over de kop gegaan. Ook aan de kant van de opbrengsten loopt het dit jaar moeizaam. De prijzen van een groot aantal producten in groenten, bloemen en potplanten blijven achter op voorgaande jaren. Hierdoor staat de exploitatie op vele bedrijven onder druk.

Voor LTO Glaskracht Nederland en Productschap Tuinbouw was dit aanleiding om het LEI een onderzoek te laten doen naar de gevolgen van de huidige energieprijs. Volgens het LEI leidt de hoge gasprijs in één jaar tijd tot een lastenverhoging van 400 miljoen, daar komt bij dat in de periode 2004-2007 de lasten ook al met zo’n bedrag zijn toegenomen. Er is voor LTO Glaskracht Nederland dan ook alle reden om bij de overheid aan te dringen op meer ondersteunende maatregelen voor de sector. De belangenorganisatie wil van de overheid o.a. een garantieregeling en een veruiming van de leningsfaciliteiten. Daarnaast ook meer ruimte voor investeringsmaatregelen voor o.a. energie-innovaties, energiebesparing, energienetwerken en een beter toegankelijke groenlabelregeling.

Voor dit onderwerp zijn een aantal interessante sprekers uitgenodigd. Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland. Nico gaat in op de lobby bij de overheid voor meer ondersteunende maatregelen ivm de gestegen energieprijs. LTO Glaskracht Nederland heeft de afgelopen weken intensief overleg gehad met o.a. het ministerie van LNV. Wat is het resultaat van de lobby, wat zijn de concrete afspraken met LNV. Jaap Breugem, commercieel directeur van Rabobank Westland gaat in op de situatie in de sector. Wat is de visie van de Rabobank, op welke manier kunnen we met vertrouwen de toekomst in. Erik Persoon, potplantenkweker in Honselersdijk en bestuurder van Flora Holland vertelt over hoe hij als ondernemer in zijn bedrijf om gaat met de hoge energieprijs. Wat is zijn aanpak om deze ontstane situatie zo goed mogelijk het hoofd te bieden. Richard Hartensveld is een van de ondernemers van kwekerij de Kabel, die is aangesloten bij de Prominentgroep. Richard gaat in op het doel van dit tomatenbedrijf om verregaand duurzaam en efficiënt te werk te gaan. Na de inleidingen is er gelegenheid voor vragen en discussie.

Voor meer informatie:
Harry Groenewegen
LTO Glaskracht Westland
Mob: 06-55165975

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven