Teelttip Mecano/Capricia Rijk Zwaan

Belangrijk om goed generatief te sturen

De herfst is dit jaar wel erg vroeg ingevallen. Gelukkig gaan Capricia RZ en Mecano RZ en Levanzo RZ goed om met deze wisselende weersomstandigheden. Het buitenklimaat is erg groeizaam. Het is daarom voor beide rassen belangrijk om weer goed generatief te sturen.

Klimaat

Doordat de hoge nachttemperaturen inmiddels tot het verleden behoren is het weer noodzakelijk om een "normale" nanachttemperatuur in te stellen van 17 a 18 graden. Ochtenddipjes zijn ook niet meer nodig. Voorkom wel dat de temperatuur in de morgen snel oploopt. Rond het middaguur zien we graag minimaal 21 a 22 graden in de kas, ook bij weinig instraling. Voorkom daarbij wel dat het bedompt wordt. Deze middagtempertuur mag er afhankelijk van de instraling tussen 15 (extreem donker) en bijvoorbeeld 18 uur (veel zon) weer uit. Daarna is 18 a 19 graden tot aan de voornacht voldoende. Bij extreem weinig licht mag de voornacht al vroeg ingaan. De voornachtverlaging hoeft over het algemeen niet meer langer te duren dan tot 0.00 uur.

Adviezen die we her en der horen en zien om de laatste teeltfase erg koel te telen kunnen zorgen voor ongewenste vegetatieviteit met alle gevolgen van dien. Denk aan lagere vruchtgewichten, kniktrossen, gele koppen, bladrandjes en botrytis. Bij generatief sturen en niet te koel telen zal alles beter en gemakkelijker door blijven gaan.

Gewas

Blad bovenin wegnemen is echt een must. Sommigen zijn hier helaas nog niet mee gestart. Begin er zo snel mogelijk mee. Een opener gewas zogt voor minder kniktrossen en een hoger vurchtgewicht, dus meer kilo's. Houdt ook niet de veel bladeren aan de plant. Bij Mecano RZ en Capricia RZ en Levanzo RZ zijn 15 bladeren over het algemeen ruim voldoende. Bij dichtere stengeafstanden of vollere gewassen kan zelfs gedacht worden aan 12 bladeren per plant. Meer blad wegnemen gaat tenkoste van het assimilerend oppervalk en is daarom niet zinvol.

Trossen

De laatste jaren zien we steeds meer telers de laatse drie a vier trossen beugelen. Het effect daarvan is positef op het vruchtgewicht en dus ook op de produktie. Bovendien rijpen goed uitgegroeide vruchten gemakkelijk en sneller door, dit in combinatie met de ethreldiscussie. Bij Mecano RZ kunnen de laatste drie an vier trossen weer op zes worden gesnoeid. Capricia RZ wordt al veel op 6 gesnoeid, waar dit nog niet het geval is kunnen de laatste drie a vier tossen ook op zes. Bekijk of het bij Capricia RZ wellicht al eerder mogelijk is om op zes te snoeien. Bij Levanzo RZ is meer dan vijf vruchten niet nodig. Kop niet te laat om de trossen voldoende uit te laten groeien.

EC

Druppel weer met minimaal 3,0 ec. Verklein de lichtverlagingen. De plant zal steeds minder water verbruiken, terwijl wel voldoende voeding nodig blijft. Lagere ec's laten sneller gele koppen zien. Geef op donkere dagen na 14 uur veel minder water. Werk vanaf die tijd met een afnemend drainpercentage. Ook op lichte dagen is het beste als het drainpercentage vanaf die tijd af neemt, al hoeft het dan minder snel af te nemen. Op donkere dagen kunnen de beurten vanaf circa 14 uur het beste door middel van hogere lichtsommen en langere minimum- en maximumpauzetijden verder uit elkaar worden gegeven. Stop bij extreme weeromstandigheden op tijd en geef vervolgens later in de middag nog 1 of 2 beurten ter aanvulling. Aanvulbeurten in de avond bij voorkeur niet, die zijn nu alleen nodig als blijkt dat u zich echt vergist heeft en het interingspercentage extreem dreigt te worden.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven