Mini Bio WKK en windturbines op de DETAF

AEH Power bouwt voor elke groene brandstof een CO2-neutrale generator

Wiel Klinkenberg levert voor de meest uiteenlopende brandstoffen een CO2-neutrale generator. Van complete biogasinstallatie tot de kleinste WKK van Nederland, voor tal van groene brandstoffen. En extra duurzaam met de bijzondere omzetting van restwarmte. Bovendien heeft AEH Power nog een paar vierkante meter duurzame en opvallende reclameruimte in de aanbieding.Uit de werkplaats van AEH Power komen complete CO2-neutrale generatoren voor groene stroom. En niet alleen de standaard modellen. AEH Power levert motoren op maat. "Wij zoeken de problemen op", zegt directeur Wiel Klinkenberg. Want een probleem is voor hem een uitdaging. De generatoren van het familiebedrijf lopen op de meest uiteenlopende brandstoffen. Palm-, soja-, jatropha of koolzaadolie en zelfs varkensvet en afgelopen frituurvet.

"Nee één motor kan nooit op al die brandstoffen lopen", stelt Klinkenberg. Toch maakt AEH het onmogelijke waar. De familie Klinkenberg rust het apparaat uit met ontzwavelingsinstallaties, glycerine-afvangers en andere voorbehandelingstechnieken, zodat een motor zowel op gas als diverse oliën en vetten kan lopen. Wanneer de juiste brandstofcode in de computer wordt ingevoerd, stelt motor zich automatisch op deze brandstof in.

Mini-bio-wkk

Deze dual-fuel-motoren zijn slechts één van de duurzame initiatieven die de technische familie presenteert tijdens de DETAF. De complete biogascentrales zijn te groot. Wel is er de mini-bio-wkk. Met een productie van 140.000 kWh per jaar aan groene stroom en 200.000 kWth aan warmte is het de kleinste groene wkk van Nederland. Ook deze machine loopt op verschillende soorten brandstoffen en is uitermate geschikt voor de voorziening van elektriciteit en warmte aan zwembaden, industriepanden, zorginstellingen, kantoren en andere gebouwen.Restwarmte

De absorptiekoeling van AEH Power maakt alle duurzame CO2-neutrale biogeneratoren extra duurzaam. Vooral interessant voor ondernemers die restwarmte over hebben. Deze koeling zet de warmte die vrijkomt bij een WKK om in koude, waarmee het totale rendement boven de 100 procent uit kan komen, stelt Klinkenberg. De ondernemer hoeft niet per se veel bezoekers in zijn stand. "Een select gezelschap is genoeg", zegt hij. "Er hoeven maar één of twee bezoekers te komen met een uitzonderlijke vraag. Iemand met een bijzondere brandstof bijvoorbeeld." Want hij is niet alleen aanwezig om zijn producten en kennis te tonen, maar ook om te horen wat de klant wil.

Windturbine

Bezoekers kunnen AEH moeilijk ontlopen. Het bedrijf belooft opvallend aanwezig te zijn tijdens de DETAF. Klinkenberg hoopt op het terrein een windmolen te plaatsen, ontworpen door een Italiaanse vliegtuigfabrikant. Een windmolen mogen we het eigenlijk niet noemen van Klinkenberg; het is een turbine. "Het apparaat vangt de wind verticaal, dus de beweging hoeft niet omgezet te worden van horizontaal naar verticaal."

Advertentieruimte

Niet alleen de overzetting ontbreekt, er is ook geen transmissie nodig. De rotor begint al te draaien bij een windsnelheid van 2,2 meter per seconde en kan bij storm gewoon blijven draaien. Daarmee is deze windturbine veel efficiënter en slijtvaster dan een windmolen, en geluidsarm bovendien. Mooi zijn ook de grote ronddraaiende vlakken aan de zijkant van de blikvanger. "Daar kan reclame op", zegt Klinkenberg. "Er is nog advertentieruimte te koop."

Familie Klinkenberg

AEH Power in Kessel-Eik noemt zich ‘uw partner in duurzame energie’. Wiel Klinkenberg (60) is directeur. Twee van zijn zonen werken mee binnen het bedrijf. Patrick (33) is inmiddels directeur van het nieuwe bedrijf AEH Power Projects. Eric (32) is de constructietekenaar. Zoon Pascal (32) en dochter Nicole (20) werken buiten het bedrijf. Bij AEH werken nog drie personeelsleden, daarnaast besteedt het bedrijf voor 12 tot 14 man constructie- en machinewerk uit. www.aehpower.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven