VIA pakt alcohol- en drugsgebruik buitenlandse uitzendkrachten aan

De VIA, Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars, gaat actief het alcohol- en drugsgebruik onder buitenlandse uitzendkrachten aanpakken. In samenwerking met Roder Consult, adviesbureau op het gebied van alcohol- en drugsproblematiek, is een helder reglement inzake alcohol- en drugsgebruik opgesteld en worden verschillende preventieve activiteiten georganiseerd. Doel is om te voorkomen dat werknemers onder invloed van alcohol en/of drugs de werkvloer betreden.

De VIA biedt een breed pakket aan preventiemateriaal in zowel het Nederlands als het Pools, bestaande uit brochures, posters en stickers met duidelijke boodschappen. Er is voor het Pools gekozen omdat op dit moment de meeste buitenlandse werknemers in Nederland van Poolse afkomst zijn en het bestaande materiaal, door de taalbarrière, deze groep niet bereikt. Met deze acties werkt de VIA aan een veilige en gezonde werkomgeving en neemt daarnaast de maatschappelijke verantwoordelijkheid om excessen en ongevallen als gevolg van overmatig gebruik van alcohol en/of drugs tegen te gaan.

Voor de werkgevers is een helder voorbeeldreglement en een brochure opgesteld waarin wordt uitgelegd welke mogelijkheden zij hebben om alcohol- en drugsproblemen onder werknemers op te lossen. De werkgevers worden geadviseerd om een helder beleid te formuleren, een reglement op te stellen, een handhavingsbeleid in te stellen, de communicatie met de medewerkers goed te organiseren en een kritische evaluatie van het gevoerde beleid te hanteren. In de brochure voor de buitenlandse werknemers wordt onder andere uitgelegd wat alcohol en drugs zijn, de werking en effecten ervan, de wettelijke bepalingen en de gevaren die bij het gebruik van alcohol en drugs komen kijken. Ook biedt de VIA intercedenten en leidinggevenden van de aangesloten uitzendbureaus trainingen om het gebruik van alcohol en/of drugs sneller te signaleren zodat er effectief tegen kan worden opgetreden.

"Helaas gebeurt het nog steeds dat werknemers onder invloed van alcohol of drugs de werkvloer betreden", aldus Peter de Kort, Manager Training & Coaching bij Roder Consult. "Om hier verandering in te brengen hebben wij dit probleem samen met de VIA in kaart gebracht en preventiemateriaal gemaakt. We moeten er voor zorgen dat zowel werkgevers als buitenlandse werknemers goed worden voorgelicht over de risico’s van alcohol en drugsgebruik op de werkvloer. Hiermee wordt het draagvlak voor de gestelde regels vergroot en worden de regels gemakkelijker geaccepteerd. Door deze actie hopen wij dat werkgevers en buitenlandse werknemers goed geïnformeerd zijn over alcohol en drugs en dat we het probleem kunnen terugdringen."

"De realiteit is dat mensen die ver van huis aan het werk zijn ter ontspanning alcohol nuttigen", aldus Gerlof Roubos, directeur van de VIA. "Uiteraard is hier niets mis mee, maar we moeten onze ogen niet sluiten voor de gevaren die hieruit kunnen voortkomen. Wij vinden het van groot belang dat de arbeidsmigranten zo goed mogelijk functioneren, zowel op hun werk als in de ‘privé situatie’. Als branchevereniging is het onze taak om medewerkers te vertellen over de gevaren en onze leden te attenderen op hun zorgplicht. Onderdeel van deze zorgplicht is het bieden van preventieve maatregelen op het gebied van alcohol en drugsgebruik en met deze acties ondersteunen wij de werkgevers hierin. Dit traject past goed in de lijn van onze vereniging. Ons doel is en blijft het zoveel mogelijk beperken van de overlast op onder andere het gebied van huisvesting, taalbarrières en drank- en drugs."

De preventiecampagne gaat gepaard met een tweetalige website www.alkohol-narkotyki-i-ja.com. Op deze site wordt meer en actuele informatie gegeven en is er de mogelijkheid om hulp te vragen bij problemen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven