Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
100 glastuinbouwbedrijven bij eerste vergadering

Boerenbond informeert telers in moeilijkheden

Boerenbond organiseert in samenwerking met de vzw Boeren op een Kruispunt een reeks van vier voorlichtingsvergaderingen voor tuinbouwbedrijven die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen door de hoge energieprijzen. De eerste vergadering vond woensdag plaats in Sint-Katelijne-Waver en werd door ruim honderd telers bijgewoond.

De energiekosten wegen zwaar op het budget van de glastuinbouwbedrijven. Zo is de energiefactuur van de traditionele teelten onder glas - tomaat, paprika, komkommer - gestegen van 7 euro per vierkante meter in 2002 naar 16,5 euro in 2006. Vooral kleinere bedrijven krijgen het steeds moeilijker. Tijdens de vergaderingen krijgen de bedrijven meer informatie over kasplanning en over hoe ze eventueel kunnen omschakelen naar energiearmere teelten. Ook alternatieve verwarmingstechnieken komen aan bod. Wie tot slot overweegt om ermee te stoppen krijgt daar eveneens het nodige advies over.

"Als er niet snel iets gedaan wordt, dreigt 75 procent van de kleinere tuinbouwbedrijven serieus in de problemen te komen", zegt Walter Van Neck, tuinbouwconsulent van Boerenbond. Hij denkt dat ze beter kunnen omschakelen naar een andere teelt, of hun activiteiten uitbreiden. "Grotere bedrijven van drie of vier hectare kunnen namelijk investeren in groene energie zoals een warmtekrachtkoppeling. Een klein bedrijf kan de hoge kostprijs daarvan nooit terugverdienen".

De informatiesessies vinden de komende weken ook plaats in Roeselare en in Meerle bij Hoogstraten. Voor meer informatie kan je terecht op de website van Boeren op een Kruispunt.

Bron: Vilt
Publicatiedatum: