Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gekweekte hommels kunnen parasiet onder wilde soortgenoten verspreiden

Gekweekte hommels verspreiden op grote schaal de parasiet Crithidia bombi onder wilde soortgenoten. Dat stellen Michael Otterstatter en James Thomson van het departement voor ecologie en evolutionaire biologie van de universiteit van Toronto. De Canadese wetenschappers stelden vast dat veel gekweekte hommels die in kassen bij gewasbestuiving worden ingezet, besmet zijn met de eencellige parasiet. In de omgeving van kassen bleek de helft van de wilde hommels ook drager. De mate en de ernst van besmetting bleek af te nemen naarmate de afstand van de wilde hommels tot aan de kassen groter was.

Crithidia bombi is een parasiet die hommels verzwakt. Eenmaal aangetast gaan hommels eerder dood. De parasiet wordt vaak gevonden bij hommels die in Canadese glastuinbouw worden ingezet voor de bestuiving. Otterstatter en Thomson deden hun onderzoek in Zuid-Ontario, een streek met veel glastuinbouwbedrijven. Naast veldonderzoek werd ook gebruik gemaakt van labexperimenten en computermodellen om de verspreiding van de ziekteverwekker te voorspellen. De modellen van de Canadese onderzoekers wijzen uit dat de verspreiding van de parasiet vanuit kassen al snel epidemische vormen kan aannemen.

De wetenschappers pleiten voor meer aandacht voor de gezondheid van insecten die als natuurlijke bestrijder of voor voor bestuiving worden ingezet. Ze wijzen er op dat er veel hommels worden gekweekt voor inzet in kassen, die vervolgens op grote schaal worden geƫxporteerd.

Bron: Plos One
Publicatiedatum: