Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
6 ontwerpen

Groenten telen in een wolkenkrabber?

Tholen - Plannen voor verticale teelt, waarbij hoge kassen in de wolken reiken, worden doorgaans als futuristisch beschouwd. Maar The New York Times meldt nu dat Scott M. Stringer, wijkburgemeester van Manhattan een gesprek wil genereren om de plannen met betrekking tot verticale landbouw te presenteren. Het concept voor verticale teelt is bedacht door professor Dickson Despommier van de Universiteit van Columbia. Hij schetste ontwierp verschillende plannen van een kassen in de hoogte, waaronder één van 30 verdiepingen, waarbij op elke verdieping een andere gewas wordt geteeld.



Op zijn website beschrijft professor Despommier de voordelen van verticale teelt: de gewassen worden niet overgeleverd aan weersomstandigheden en plagen en het wordt eenvoudiger om in steden lokaal geteelde gewassen te telen. De verschillende ontwerpen voor de kas in de hoogte zijn modern en gestroomlijnd. Despommier wil als het ware de bevolking laten zeggen: "Die wil ik in mijn achtertuin!"



Er is nog veel scepsis over de voordelen van de teelt in de wolkenkrabbers. Het realiseren van de bouw van een dergelijke kas zou maar liefst $20 tot $30 miljoen kosten. Ook is de grondprijs in steden als New York City niet direct goedkoop. Alleen de belichting zou al een vermogen kosten. Voorlopig dus nog geen groenten uit de wolkenkrabber van de professor. Die beseft dat zelf gelukkig ook "De plannen moeten natuurlijk wel werken!"