KvK en LTO slaan handen ineen voor toekomst glastuinbouw Bommelerwaard

De Kamer van Koophandel Midden-Nederland en Ondernemersorganisatie LTO Noord Glaskracht maken bezwaar tegen het plan van de gemeente Zaltbommel om het aantal hectares voor glastuinbouw in te perken. De laatste jaren verdwijnen steeds meer gebieden met glastuinbouwbestemming ook binnen de Bommelerwaard, onder andere door woningbouw. De bestaande ruimte binnen de voor glastuinbouw aangewezen gebieden in de Bommelerwaard is nagenoeg opgebruikt. Uit een recent onderzoek van LTO Noord uit oktober 2007 blijkt dat er door de nieuwe plannen nog maar 35 hectare netto ontwikkelingsruimte beschikbaar is voor de glastuinbouw in dit gebied. Hierdoor verdwijnt bijna de helft van het nu geplande areaal aan glastuinbouwgebied in Zaltbommel.

Volgens de LTO-analyse is er in de Bommelerwaard ruimte voor bedrijfsontwikkeling tot en met 2011, maar daarna is het op. Dit zet een rem op de toekomstige ontwikkeling van deze florerende bedrijfstak in dit gebied. De werkgelegenheid van deze sector bedraagt, volgens een raming uit een recent verschenen rapport van de Rabobank over de tuinbouwontwikkelingen in de Bommelerwaard, maar liefst 4200 banen. Dit komt neer op 18% van de werkgelegenheid.

Ruimte van cruciaal belang

Op 8 juli hebben LTO Noord Glaskracht en de Kamer van Koophandel Midden Nederland tijdens een bijeenkomst met ondernemers dit onderwerp besproken. Hierbij bleek dat deze duidelijk stelling willen nemen tegen het ontwerpbestemmingsplan. Het toekomstperspectief voor de regionale tuinbouwsector valt of staat met voldoende mogelijkheden voor groei. Dit blijkt onder meer ook uit het genoemde rapport van de Rabobank. Het plan van de gemeente gaat hier vierkant tegen in, hetgeen een aderlating voor de sector kan betekenen. Om groei en verplaatsing van bestaande bedrijven mogelijk te maken is genoeg ruimte van cruciaal belang. Elke hectare eraf heeft dan grote gevolgen. De KvK en LTO verwachten dan ook een duidelijke stellingname van de gemeente. Uitgangspunt hierbij moet dan zijn: eerst vervangende ruimte aanwijzen en dan pas de bestemming veranderen. Dus, geen hectare glastuinbouw eraf, maar als toch gewijzigd moet worden, dan niet voordat duidelijk is welke alternatieve locaties er zijn.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven