Western Seed heeft hoge verwachtingen van Castella

Dit najaar brengt zaadleverancier Western Seed voor het eerst de grove trostomaat Castella op uitgebreide schaal op de markt. Het ras heeft vorig jaar al uitstekend gepresteerd in praktijkproeven in de Demokas. Met name de productie en de kwaliteit zijn sterke punten. De Belgische veilingen in het Flandria-segment hebben al hun voorkeur uitgesproken voor Castella als een van de rassen voor de herfstteelt. Inmiddels is in Nederland al 25 hectare van het ras verkocht tegen 22 hectare in België.

Met Castella heeft Western Seed nu nog een kwaliteitsras voor de herfst, naast Grandella. Proeven op de proeftuin van Sint-Katelijne-Waver hebben laten zien dat Castella op een aantal punten nog beter presteert dan Grandella. Met z'n gewicht van 130-140 gram in de doorteelt en 150-180 gram in de herfstteelt behoort Castella tot de grove trostomaten. De vruchten zitten jointless aan de tros, wat vruchtuitval voorkomt. "Castella is sterker en korter geschakeld dan Grandella. De helft van de herfsttelers met Grandella en Castella mikt op vijf trossen, de andere helft kiest voor een teelt van vier trossen per stengel", zegt Sandor van Vliet van Western Seed.


Sandor van Vliet

De vruchtkleur van Castella is mooi rood, wat een fraaie trospresentatie tot gevolg heeft. Het gewas kent een sterk generatieve groei. Bij proeven, vorig seizoen in de Demokas, is gebleken dat Castella het vooral van zijn kwaliteit en productie moet hebben. Het gewas kwam redelijk vroeg in productie en behaalde in de proef een zeer goede eindopbrengst. Bijkomend voordeel voor de handel is de lange houdbaarheid.

Voor meer informatie:
Cees Kortekaas
Western Seed
Burgemeester Elsenweg 53
2671 DP Naaldwijk
Mob: 06-51533891
www.westernseed.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven