Dip in olieprijs:

Gasaankoop moet passen in strategie

De olieprijs laat volgens energiebedrijven voor het eerst in langere tijd een stevige dip zien. Ze adviseren telers daarvan gebruik te maken, mits dit in de bedrijfsstrategie past. Eind week 29 doen zich voor het eerst in vele weken tijd opmerkelijk lagere noteringen voor in de olieprijs en de daaraan gekoppelde gasprijs. De olieprijs vertoont 'een hele stevige dip van rond de 130 dollar', aldus Westland Energie Services. AgroEnergy verwacht dat de gasprijs vrijdag 18 juli de 36 cent per m3 gaat raken.

Westland Energie Services merkt op dat de huidige daling nog geen trendbreuk hoeft te betekenen. Het is dus niet gezegd dat de huidige dip de inzet is voor een trendmatige daling van de olieprijs, en dus de gasprijs. Toch bieden volgens de energiebedrijven de ontwikkelingen mogelijkheden voor telers. Beide energiebedrijven willen telers wel waarschuwen voor ’paniekvoetbal'.

Gasaankopen moeten nu serieus worden overwogen, zolang dit in de bedrijfsstrategie past. Zo kan het volgens Westland Energie Services een strategie zijn om een deel nog even niet te kopen zolang de gasprijs daalt. Een analyse van de huidige ontwikkelingen is volgens AgroEnergy moeilijk. 'Dezelfde argumenten die wekenlang werden gebruikt om de voortdurende stijging van de olieprijs te verklaren, worden nu gebruikt als uitleg voor de olieprijsdaling.' Keerzijde van de medaille is dat ook de stroomprijs terugloopt, en stroomteruglevering hierdoor minder aantrekkelijk wordt.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven