Nieuwsbrief paprika Sensatio, Syngenta Seeds

Malser klimaat maken op schrale dagen

De afgelopen periode heeft Sensatio een goede groeikracht getoond. De plantbelasting is opgelopen tot boven de 40 vruchten per m2. Daarbij blijft het gemiddeld vruchtgewicht hoog, rond de 200 gram. De kwaliteit van de vruchten werd goed gewaardeerd. We hebben te maken gehad met schraal weer en daar zijn verschillen in opgetreden qua zetting.

Waar een mals klimaat is gerealiseerd, zagen we de gezette vruchten zich goed vullen. Waar het kasklimaat schraler was, zien we dat de knoppen verdroogd zijn. Dit komt doordat er periodiek te weinig vocht aanwezig was en de plant vocht van de vruchten onttrekt. Advies is om een malser klimaat te maken op schrale dagen.

Dit kan door ’s middags vanaf 12.00 uur te schermen. Een extra optie is om de worteldruk te verhogen in de vooravond, door 2 uur voor zon onder de ramen te knijpen. Hierbij loopt het vochtgehalte op en komt er extra worteldruk in de plant. Dit zorgt er eveneens voor dat de CO2 waarden oplopen.
 
Hierbij de lichtcijfers van 2008 ten opzichte van 2007 en van het meerjarig gemiddelde.


Uit de lichtcijfers kunnen de volgende zaken afgeleid worden: In de weken 21 tot 24 (half mei tot half juni) waren de weersomstandigheden somber. De weken 24 tot 27 (half juni tot begin juli) waren zomers. Cumulatief gezien zitten we nog 5% boven vorig jaar. De vruchten die momenteel geoogst worden, zijn gezet onder mindere lichtomstandigheden.

Tot half augustus kunnen we nog steeds veel instraling krijgen. De gemiddelde buitentemperatuur stijgt naarmate de zomer vordert. De hoeveelheid licht neemt af nu de langste dag voorbij is.

Vooruitblik

De maand juli is van zichzelf generatief. Hou hierin de sturing aan zoals hierboven beschreven is. Door meer vocht en temperatuur in augustus wordt de groei gestimuleerd. Zolang etmaal niet te hoog oploopt kunnen we voldoende generatief sturen.

Streef bij Sensatio naar een voornacht van 17 graden om de knoppen te behouden en om zetting te creëren. Door de nachten koel te houden, zorgen we voor een sterke bloem en een goede vruchtvorm. Het heeft de voorkeur om met zonsopgang op 20,5 graad te zijn. Twee uur na zonsopgang luchtig telen door eventueel een lichtverlaging op de ventilatie toe te passen. Dit tot circa 12.00 uur nastreven. In de middag weer klimaat maken door voldoende temperatuur, vocht en CO2 in de kas te houden. Indien het mogelijk is de windzijde verlagen in de middag. Op het eind van de dag mag de temperatuur oplopen naar 28 graden om snelheid te behouden.

In donkere periodes kan een etmaaltemperatuur van 21 – 21,5 graden worden aangehouden. Bij zonnige dagen kan de etmaaltemperatuur naar 22 graden worden verhoogd. Hou voor het laatste zetsel de kop van de plant voldoende sterk en stook NIET de vruchten van het voorlaatste zetsel eraf. Bij minder instraling kunnen hogere nachttemperaturen funest zijn om voldoende assimilaten in de plant te houden voor een goede zetting. Doe er alles aan om de plant op kracht te houden, eventueel door koelere nachten te realiseren. Dit geeft het maximale rendement.

Als er sprake is van een warme, lichtrijke september maand, houdt dan de instellingen van augustus aan. Als er sprake is van een vochtige, koude, lichtarme september maand realiseer dan een voldoende etmaal temperatuur die vooral op de dag gemaakt wordt. Deze dagtemperatuur kunnen we beïnvloeden door middel van de ventilatietemperatuur en de minimum buistemperatuur hoger in te stellen. Gebruik daarbij de windzijde zo min mogelijk.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven