Wageningen UR ontwikkelt duurzaam en rendabel kassysteem

Wageningen UR Glastuinbouw wint Europese subsidie voor 'Efficiënt gebruik van grondstoffen in beschermde teelten'. In 4 jaar gaan WUR Glastuinbouw en partners met 3 M€ EU-subsidie een duurzaam en rendabel kassysteem ontwikkelen. Dit systeem zal duurzame energie gebruiken, een minimale 'carbon footprint' hebben, geen schadelijke emissies veroorzaken en zuinig zijn met water en substraten.

Samen met vrijwel alle onderdelen van Wageningen UR Glastuinbouw, doen onderzoeksinstellingen en proefstations uit Groot-Brittannië, Spanje en Italië en bedrijven op het gebied van kasbedekkingsmaterialen, recycling van substraten, monitoring en management systemen (HortiMaX) en een tuinderscoöperatie uit Hongarije aan het project mee.

Het project, dat het acroniem EUPHOROS heeft gekregen, is verdeeld in deelprojecten, de specifieke doelstelling waarvan zijn in de tabel weergegeven. Als trekker van het geheel zal Wageningen UR vrijwel overal bij betrokken zijn. Onze inbreng zal het zwaarst zijn in het ontwikkelen van “soft sensors” voor het monitoren van de performance van de kas op grote schaal (in de lijn van de ventilatiemonitor), en het inzetten van innovatieve 'smart sensors' voor de vroegtijdige detectie van gewasstress op kleine schaal.

Het project is modulair, zodat al het inbouwen van onderdelen in bestaande kassystemen een verbetering kan opleveren van de rentabiliteit en een vermindering van het milieulast. De meest relevante combinatie van projectonderdelen mbt de lokale omstandigheden en gewassen zal getoetst worden in experimenten in Bleiswijk, Spanje en Hongarije. LNV is gevraagd om een bijdrage om een snelle omzetting van de ontwikkelingen naar het Nederlandse perspectief en een vlotte verspreiding ervan mogelijk te maken.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven