Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Basis van de bestrijding

Kweekzakjes met roofmijten

Tholen - Kwekerij Kleyweg-Olsthoorn is met de eerste teelt op het nieuwe bedrijf bezig in Hoek van Holland. Op het bedrijf van 7,5 ha worden paprika’s geteeld. Eric Vijverberg is verantwoordelijk voor de teelt en de inzet van biologische gewasbescherming. Hij maakt gebruik van de natuurlijke vijanden van Syngenta Bioline om trips, witte vlieg en spint te bestrijden. Aan het begin van de teelt wordt chemisch gestart met Vertimec en daarna mogen de natuurlijke vijanden de rest van het jaar hun best doen.


Aline Struijk (Benfried), Eric Vijverberg (Kleijweg-Olsthoorn) en Caroline van den Hoek (Syngenta Bioline)

Bij kwekerij Kleyweg-Olsthoorn zijn ze van mening dat chemische bestrijding een korte termijn oplossing is, terwijl het gebruik van natuurlijke vijanden een continue proces is. Natuurlijk moet men alert blijven op signalen uit het gewas en de vangplaten goed in de gaten houden. Aline Struijk, een adviseur van Benfried komt dan ook iedere twee weken op het bedrijf om te checken of alles nog onder controle is.

Kwekerij Kleyweg-Olsthoorn heeft 2 januari de paprikaplanten geplant en daarna zijn preventief de volgende roofmijten uitgezet:

Roofmijt
Plaag
Introductiemethode
Amblyseius cucumeristripskweekzakje
Amblyseius swirkskiitrips + witte vliegkweekzakje
Amblyseius andersonispint
kweekzakje
Phytoseiluslus persimilisspintstrooimateriaal
(op moment van spint)

De kweekzakjes met roofmijten worden al vroeg in het jaar preventief ingezet, omdat ze ook goed op stuifmeel kunnen ontwikkelen. "Deze tendens is sinds een paar jaar in opkomst", zegt Tom Kleyweg. "En dat is mooi". Zo hebben de roofmijten de tijd zich te vermeerderen en zich gevechtsklaar te maken. "De roofmijten zijn het makkelijkst te verspreiden via de kweekzakjes", aldus Eric Vijverberg. "Het is duidelijk voor de onervaren krachten in de kas hoe ze de zakjes moeten uithangen. Bijvoorbeeld voor cucumeris 1 zakje op 24 stengels". De roofmijten hebben in de zakjes een veilige omgeving om zich te vermeerderen en komen gedurende langere tijd continue vrij in het gewas.

Een paar jaar geleden werd bij kwekerij Kleyweg-Olsthoorn nog Amblyseius californicus ingezet tegen spint, maar Amblyseius andersoni is daar nu de vervanger van. "En met goede resultaten", zegt Eric. Vanaf half maart is Orius laevigatus (roofwants tegen trips) uitgezet. Een uiterste vraatzuchtig beestje, want trips is geen enkel probleem.

"Het vervelende van trips is dat het virussen kan overbrengen op de plant. Als een 'besmette' trips de plant aanprikt, ben je eigenlijk al te laat en daarnaast kan er ook behoorlijk schade ontstaan in de groeipunten of aan de vruchten en dat komt de plant/opbrengst natuurlijk niet ten goede", zegt Caroline van den Hoek van Syngenta Bioline. "Dat moet je voor zijn. Het kan razendsnel uitbreiden", beaamt Eric. "Vandaar dat de basis van je bestrijding goed moet zijn, om succes te behalen", aldus Caroline.

Voor meer informatie:
Caroline van den Hoek
Syngenta Bioline
Mob: 06-53175191
Website

Aline Struijk
Benfried
Mob: 06-43833815
Website