PinC Agro en VEK Adviesgroep starten haalbaarheidsonderzoek naar inzet mobiele wkk

PinC Agro en VEK Adviesgroep starten een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijke inzet van een mobiele wkk in de glastuinbouw. Het onderzoek richt zich voornamelijk op de bedrijfseconomische exploitatie van de mobiele wkk. In welke situaties kan een dergelijke installatie worden ingezet? Bij uitval en onderhoud van een wkk maar is het een alternatief voor bijvoorbeeld bedrijven kleiner dan 2 Ha. om de kostprijs tijdelijk te kunnen drukken?


WKK

De wkk is in de hedendaagse glastuinbouw een randvoorwaarde geworden voor een rendabele bedrijfsvoering. De afgelopen jaren is er fors geïnvesteerd in wkk-installaties, er staat nu voor 2.500 MWe aan wkk vermogen. De afhankelijkheid van een wkk is groot omdat er zowel warmte als elektra en soms ook CO2 geproduceerd wordt. En daarom is de impact van het uitvallen van de wkk op de bedrijfscontinuïteit ook groot.

Uitval

Het uitvallen van een wkk kan gepland maar ook onverwacht plaats vinden. Regulier groot onderhoud is gepland, maar kan dit altijd plaats vinden op het moment dat er geen warmte en elektra geproduceerd hoeft te worden? Zijn er voldoende onderhoudsmonteurs beschikbaar in die periode? Kortom is de onderhoudscapaciteit meegegroeid met de toename van het aantal installaties?

Impact

WKK installaties worden ouder. Daarmee neemt de kans op het onverwacht uitvallen toe. De ervaring leert dat het soms meer dan een maand kan duren voordat een wkk weer draait. De impact op de bedrijfscontinuïteit laat zich dan raden. Deels zijn deze risico’s te verzekeren, maar voor marktverlies, boetes en verstoring van de bedrijfsprocessen geldt dit niet.

Resultaat

De doelstelling is om begin oktober 2008 het onderzoek afgerond te hebben.

Voor meer informatie:
PinC Agro: Jan Fonk, Tel: 013-4622049
VEK Adviesgroep, Ben Vreugdenhil, Tel: 0174-389666
www.pincagro.nl
www.vek.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven