Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardwarmte kansrijk in Noordwesthoek

Aardwarmte is een haalbare en betaalbare energiebron voor Noordwest-Friesland. Op drie kilometer diepte bevindt zich een dikke poreuze zandsteenlaag met grote hoeveelheden en goed winbaar water met een temperatuur van circa honderd graden Celsius. Dat blijkt uit onderzoek van IF Technologie uit Arnhem, dat opgesteld is in opdracht van de provincie en de Westergozone, het economisch samenwerkingsverband van de gemeenten in Noordwest-Friesland en Leeuwarden.

Het projectbureau Westergozone wil de uitkomsten gebruiken om tuinders te werven naar Waddenglas, het 200 hectare grote kassengebied dat de komende jaren verrijst bij Sexbierum. Marktonderzoek heeft volgens projectleider Rik Siebers uitgewezen dat veel tuinders zeer geïnteresseerd zijn in geothermie om kassen te verwarmen en te koelen. Gedeputeerde Anita Andriesen stelt naar aanleiding van het onderzoek dat aardwarmte een grote bijdrage kan leveren aan een duurzame energievoorziening.

Op dit moment wordt slechts op een locatie in Nederland daadwerkelijk aardwarmte benut. Dat is bij vleestomatenteler Rik van de Bos uit Bleiswijk. Daar wordt water met een temperatuur van 60 graden vanuit diepte van 2 kilometer naar boven gehaald. De aardwarmte in de Noordwesthoek moet op maar liefst drie kilometer diepte gewonnen worden. Dat maakt de investering ook duurder: circa €15 miljoen, schat Guus Willemsen van IF Technology. "Maar daar staat tegenover dat er veel en heet water beschikbaar is dat makkkelijk te winnen is."

Bij deze investering gaat het om een warmtewisselaar en twee putten: een om het kokendhete aardewater op te pompen en een om het koelere vocht weer af te voeren. Met zo'n systeem kan 15 hectare kas het jaarrond volledig verwarmd worden, aldus Willemsen. En dat gedurende minimaal circa dertig jaar.

Handiger is echter om een groter kasareaal te gebruiken - bijvoorbeeld dertig hectare - en aardwarmte te combineren met een warmtekrachtinstallatie (wkk). Een nadeel van aardwarmtebenutting is dat er geen CO2 bij vrijkomt, zoals bij verwarmings- en wkk-installaties. Dit broeikasgas is een belangrijke voedingsstof voor planten.

Bron: Leeuwarder Courant
Publicatiedatum: