Teeltadviseurs Jeu Craenmehr (Rijk Zwaan) bilkt terug en vooruit op kasslaseizoen

"Goede kwaliteit onvoldoende garantie voor meerprijs"

De prijzen en afzet waren slecht, maar de kwaliteit van kassla stond afgelopen seizoen op een hoog niveau. Het is dan ook jammer te moeten constateren dat een goede kwaliteit onvoldoende garantie is voor een meerprijs. Desondanks dient topkwaliteit elke keer weer het streven te zijn. Seizoen 2007/2008 liet zien dat de invloed van vraag en aanbod belangrijker kan zijn dan kwaliteit. Toch blijft kwaliteit erg belangrijk. Al is het maar om, bij een prijs beneden kostprijs, het verlies zo klein mogelijk te houden."Prima score bij compacte en zware slatypes"

De kwaliteit van de Rijk Zwaan-rassen was afgelopen seizoen weer uitstekend. Zowel Jannica RZ in de zomer en Wiske RZ in de herfst/winter bleken juiste keuzes. In hun teelttraject hebben ze ook nu weer hun prima gebruikswaarde bewezen. Voor het zware segment voldeed Zendria RZ in de zomer goed, maar nieuwkomers 42-118 RZ en 42-160 RZ zijn zoals het zich nu laat aanzien, waardige opvolgers. De praktijk zal komend seizoen het bewijs moeten leveren.

Voor het herfst-/wintertraject toonden Hofnar RZ, Hymne RZ en 42-21 RZ wederom hun meerwaarde. Per teeltgebied verschilt soms de rassenkeuze. Dit wordt nog in de hand gewerkt door beoogt gewicht en eisen van de afzet. Voor de vroege herfst en het vroege voorjaar is de overschakeling naar Gardia RZ uitstekend verlopen. Gardia bracht kwaliteit en oogstzekerheid in beide teelttrajecten. Uitermate belangrijk voor teelten die als risicovol gelden.

"Het vrijkomen van Fubol Gold gaf veel rust"

De laatste jaren zijn er enige nieuwe Bremia-fysio’s bijgekomen. Of ze allemaal benoemd gaan worden, is de vraag. Dit zou wel iets meer inzicht geven in het resistentiepatroon van de rassen. Wat wel duidelijk werd, is dat de middelen die momenteel beschikbaar zijn een brede en goede werking hebben tegen de tot nu to bekende fysio’s. Preventief inzetten bij plantenkweker en tijdens de teelt bij de teler is noodzakelijk. Toen vorig jaar Fubol Gold vrijkwam, gaven de goede resultaten veel rust en zagen we de witdruk duidelijk afnemen. Alertheid blijft geboden om verrassingen te voorkomen.

"De kostprijs zal komend seizoen stijgen"

Door onder meer het duurder worden van energie, arbeid en meststoffen, verwachten wij een stijgende kostprijs. Dit kan ook invloed hebben op de teelt, bijvoorbeeld door minder energie en meststoffen te gebruiken. Of door te kiezen voor andere meststoffen en minder doorspoeling om uitspoeling van dure mest tegen te gaan. Let wel: in een slateelt kan men zich geen risico’s veroorloven. Sla heeft een optimale beschikbaarheid van voeding en vocht nodig en een daarbij horend gunstig klimaat. We verwachten dat de slatelers wat meer gebruik gaan maken van goedkopere, organische mest. Ook verwachten we dat er zo zuinig mogelijk met energie omgegaan zal worden. Gelukkig hebben onze rassen laten zien, dat ze een wat lager temperatuurgemiddelde goed kunnen verdragen. Ze behouden groei en staan kwalitatief hun mannetje.

"Een overschakeling naar de alternatieve types"

Lage prijzen en hogere energiekosten zetten de teelt onder druk, met als gevolg dat het teeltoppervlakte iets verder zal inkrimpen. Hoeveel dat zal zijn, is moeilijk in te schatten. Tevens verwachten we wat overschakeling naar de alternatieve types. Dit heeft natuurlijk te maken met de prijsverschillen tussen kropsla en alternatieve sla in het afgelopen jaar. Probeer te telen wat de afzet vraagt en baseer uw teeltplan hierop. Kies voor rassen die oogstzekerheid en kwaliteit in de genen hebben.
De toekomst van sla ligt natuurlijk ook bij u als teler. Samen streven we naar een mooi product dat in de markt een prijs oplevert, die de teelt rendabel houdt.

Bron: Seeds & Services, Rijk Zwaan

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven