Financiële instellingen bieden vaker leaseconstructie aan

Glastuinbouwers investeren meer dan een half miljard in energiebesparing

De glastuinbouw investeerde in 2007 ruim een half miljard euro in innovatieve energiebesparende technieken. Dat is 115 miljoen meer dan het jaar daarvoor.Dat blijkt uit het jaarverslag van de Energie Investeringsaftrek (EIA). Vooral warmtekrachtinstallaties zijn in trek.

Forse investering

De meeste tuinders investeren in warmtekrachtinstallaties, energieschermen en warmtebuffers. De investeringen lopen uiteen van enkele honderden tot miljoenen euro. Jan Haverdings bij SenterNovem verantwoordelijk voor de EIA: "Soms gaat het om een forse investering. Je ziet dat financiële instellingen hun diensten aanbieden zodat de ondernemers de apparatuur kunnen leasen." De hoeveelheid gemelde investeringen van financiële dienstverleners is 274 miljoen euro. Ten opzichte van het jaar daarvoor is dat bijna een verdubbeling.

Belastingaftrek

De Energie Investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling die ondernemers stimuleert om te investeren in energie-efficiënte bedrijfsmiddelen en duurzame energie. 44 procent van de investering kan in mindering worden gebracht op de winst. Het gaat om investeringen die veel energie besparen maar die zichzelf niet direct terugverdienen. SenterNovem en de Belastingdienst zorgen voor de uitvoering. Zij doen dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Financiën. De EIA draagt bij aan het behalen van de doelstellingen uit het programma Schoon en Zuinig van dit kabinet.

Klik hier voor het jaarverslag van de Energie Investeringsaftrek

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven