Lieven Dejonghete uit Westrozebeke, België:

"Gardia RZ is de schoonste échte kropsla"

"Gardia RZ is de mooiste kropsla van de laatste jaren. De krop is compact en toch groot genoeg. Zowel licht als zwaarder geoogst is Gardia de naam kropsla meer dan waard." Dit zijn de lovende woorden van Lieven Dejonghe uit Westrozebeke nabij Roeselare. Hij gaat dit ras het komend najaar en begin volgend jaar op grotere schaal telen.

Lieven Dejonghe teelt samen met zijn vrouw Bea jaarrond kropsla op 18.000 m². Hij heeft een zwaar stookbedrijf dat wordt bijverwarmd met CO2 -branders op petroleum. Tijdens de afgelopen winter, die niet zo koud was, heeft hij vlak gestookt met 6°C. Hij plantte Gardia voor het eerst op 17 september 2007. Hij begon met een kap van 500 m² om te proberen. De sla werd op 15 november geoogst. Op 25 januari 2008 plantte hij 1.800 m². Die sla werd geoogst op 7 en 8 april.Sterke onderkant

"Het mooie van Gardia is dat je er twee kanten mee op kunt”, zegt Lieven Dejonghe. "Vroeg oogsten is mogelijk omdat de sla zelfs al bij 37 kg mooi gekropt is. Laten staan kan ook zonder problemen. In het voorjaar hebben we geoogst met een gewicht van 50 tot 53 kilo per 100 stuks. In het najaar was dat 44 kilo. Beide keren was de kwaliteit puur dubbele Extra." De goede kwaliteit vindt hij vooral een voordeel in het najaar, omdat dan een sterke onderkant nog belangrijker is. "Het was opmerkelijk dat Gardia geen geel blad had. De krop was enorm mooi, in alle opzichten."

Hoog zoutcijfer

Lieven Dejonghe teelt op een kleihoudende lichte zandleemgrond. Hij heeft altijd een hoog zoutcijfer: "Het laatste jaar zat ik extreem hoog met 4.000 mS. Meestal zit ik tussen 2.500 en 3.000 mS. Met dat extreem hoge zoutcijfer heeft Gardia laten zien dat het ook heel sterk is op de bovenkant." De bemesting bestond uit 10 kilo organische kali. Met de stikstof zat de teler met 280 eenheden hoog genoeg. Water geven doet hij altijd veel, dit in verband met het hoge zoutcijfer. Als bijbemesting heeft hij in de start 2 keer een halve kilo monokali meegeven. "Verder bemest ik bijna nooit bij. Het zoutcijfer is toch al hoog genoeg en bovendien spoelt onze grond niet makkelijk uit", verklaart de teler.Kenmerkend voor zijn teelttechniek is ook dat hij zijn water uit de voorraadtank de laatste 3 jaar in de winter altijd opwarmt tot 15°C. "Sinds ik dat doe ben ik af van problemen met Pythium." Ontsmetten van de grond doet hij om de 2 jaar met Shell-DD. "Ieder jaar ontsmetten en afwisselen met Monam zou nog beter zijn", aldus Lieven Dejonghe. Voor het komend najaar en voorjaar van 2009 heeft hij zijn plannen alweer klaar. Hij zal beide keren op bijna 8.000 m² Gardia telen. Planten gebeurt tussen 5 en 23 september en in januari.

Bron: Seeds & Services, Kasteelt

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven