Kassenproject Terneuzen levert nieuwe natuur op

Het verlies aan vierhonderd hectare landbouwgrond voor het glastuinbouwcomplex Terneuzen wordt gecompenseerd met de aanleg van een nieuw natuurgebied van zestig hectare ten noorden van Westdorpe. Het verlies aan 400 hectare landbouwgrond voor het glastuinbouwcomplex Terneuzen wordt gecompenseerd met de aanleg van een nieuw natuurgebied van zestig hectare ten noorden van Westdorpe. Het gebied krijgt de naam ’De Groene Knoop’ en zal zo worden ingericht dat het ook voor recreatieve doeleinden gebruikt kan worden. Gedacht wordt dan aan wandelen, fietsen en paardrijden. De aanleg kost circa een miljoen euro.

De drie polders, tussen Terneuzen, Axel en Westdorpe, waarin het kassencomplex moet worden gebouwd, werden tot nu toe grotendeels voor akkerbouwdoeleinden gebruikt. Als straks de kassen in het gebied een plek hebben gekregen worden de polders opnieuw ingericht. De kassen zullen omzoomd worden door een strook van 30 meter bloemrijk grasland met daarnaast een brede plantsoenstrook met struiken en bomen. In totaal worden er vele duizenden nieuwe struiken en honderden bomen ingeplant. De Groene Knoop staat op zich. In het gebied worden 500 bomen aangeplant en 4000 struiken, er worden tien drinkputten aangelegd en het gebied zal voorzien worden van schelpenpaden.

De Groene Knoop zal vervolgens in verbinding worden gebracht met de 32 hectare nieuwe natuur die de Dienst Landelijke Gebied momenteel aan het aanleggen is aan de Kapittelstraat in Westdorpe en met de natuur rond de Zwartenhoekse Kreek, waardoor De Groene Knoop onderdeel vormt van de ecologische hoofdverbinding. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat het nieuwe natuurgebied het nieuwe leefgebied moet worden voor de steen- en kerkuilen, sperwers en buizerds die door de glastuinbouw op zoek moeten naar nieuwe territoria. Recreatie zal in het gebied dan ook niet de boventoon voeren. Wel is het de bedoeling van Zeeland Seaports - de opdrachtgever voor het project - dat er naast De Groene Knoop bij de Zwartenhoekse zeesluis, een monument dat momenteel gerestaureerd wordt, een toeristische pleisterplaats komt.

Bron: Zeeland Seaports

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven