Interview met Arjen Koornneef van Sunrise Pepper Growers

"Toenemende vraag naar leuke, gemakkelijke, gezonde en smakelijke producten"

Tholen - De Sunrise Pepper Growers vormen een maatschap van vijf teeltbedrijven die paprika's in alle kleuren van de regenboog telen. Van verschillende soorten snackpaprika's tot jumbo's en gezondheidspaprika's. Eerder dit jaar werden de Sunrise Pepper Growers door The Greenery uitgeroepen tot telers van het jaar. Eén van de telers is Arjen Koornneef. S&G Peppers sprak met hem over de nieuwste trends, de paprikateelt en de rol van andere exporterende landen zoals Israël, Marokko en Egypte die geleidelijk hun marktaandeel in de internationale paprikamarkt vergroten.


Arjen Koornneef

Het areaal van Sunrise Pepper Growers is in het afgelopen jaar verdrievoudigd. "Afgelopen seizoen hebben we 170.000 kilo paprika-specialty's verkocht. Dit seizoen streven we naar 500.000 kilo", vertelt Arjen. "Ongeveer 95% van onze productie wordt geëxporteerd. Onze belangrijkste markten zijn het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Denemarken. Het overige deel gaat naar de lokale Nederlandse markt. De Nederlandse vraag naar specialty's kent nog niet dezelfde groei als de landen waarnaar we exporteren, maar we hopen dat de binnenlandse vraag zal stijgen!"

"We zien in Nederland een toenemende vraag naar kwaliteitsproducten die zich onderscheiden", vertelt de teler. "Wij denken dat de markt voor bulkpaprika's en 'stoplichten' alleen kan groeien door middel van gerichte winkelacties. Wij hebben ons als doel gesteld om de consument te informeren over de culinaire toepassingen van paprika- en peperspecialty's. Er is een toenemende vraag naar leuke, smakelijke, gemakkelijke en gezonde producten. De paprika's van Sunrise Pepper Growers zijn uitermate geschikt om aan deze behoeften en eisen te voldoen."


Het team van Sunrise Pepper Growers

"De markt van paprika's wordt gekenmerkt door een opeenvolging van goede en slechte jaren. Momenteel bemoeilijkt de positie van de euro ten opzichte van het Britse pond en de Amerikaanse dollar de export", vervolgt Koornneef. "Ik ben positief over het komende seizoen. Door middel van sterkere banden tussen producenten en consumenten kunnen intermediaire kosten worden bespaard en kan er een betere prijs worden gerealiseerd."

Volgens de laatste gegevens van Eurostat stijgt het marktaandeel van paprika's uit landen als Israël, Marokko en Egypte aanzienlijk op de Europese markt. "Zij zijn sterke aanbieders van paprika's, maar wij zijn ervan overtuigd dat de markt zelfregulerend zal worden. Landen als Egypte en Marokko zijn elkaars concurrenten binnen hetzelfde seizoen. Zij zijn eerder een bedreiging voor elkaar. Het overlapt slechts enkele weken het Nederlandse seizoen", reageert Arjen."Elk land heeft zijn sterke en zwakke punten. Als we in staat zijn om onze producten op de markt te brengen voor een redelijke prijs en de paprikaconsumptie zal verhogen, dan kan de markt nog verder groeien", denkt Arjen. "Wanneer we niet in staat zijn om de consumptie te verhogen, zal dit gevolgen hebben voor de telers die niet marktgericht zijn in hun benadering."

Bron: S&G Peppers

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven