Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Denk buiten de kas

Masterclass voor ondernemers in de glastuinbouwsector

‘Buiten de Kas Denken’ is de naam van een masterclass die speciaal is ontwikkeld voor ondernemers uit alle schakels van het glastuinbouwcluster, van veredeling tot en met retail. De masterclass ‘Buiten de kas denken' is een initiatief van de Kennis Campus Emmen, een onderdeel van de Stenden hogeschool, vertelt Dr. Johan Oldenkamp. Oldenkamp is als lector verbonden aan deze hogeschool.

De masterclass is op maat ontwikkeld voor ondernemers en professionals in en om de glastuinbouwsector: De masterclass omvat vijf avondbijeenkomsten, waarvan Oldenkamp er zelf één voor zijn rekening neemt. De onderwerpen die in de masterclass aan de orde komen zijn schaalvergroting, leiderschapsontwikkeling,
personeelsbeleid, internationale energiehandel en mondiale heroriëntatie. In de samenstelling van het programma en de werving van de deelnemers speelt Erik Bloemen een cruciale rol. Bloemen runt een adviesbureau voor teelttechniek en management in Apeldoorn.

Een aantal deelnemers kwam in aanraking met de masterclass via de Studieclub Jonge Ondernemers, een groep jonge tuinders, uit diverse teelten, die ongeveer drie jaar geleden tot stand is gekomen en door Erik Bloemen begeleid wordt. De redenen waarom zij hebben meegedaan met deze masterclass zijn duidelijk. Zij zijn allemaal van mening dat je als ondernemer moet blijven leren. "Overal waar je bent geweest neem je informatie mee die je vervolgens op je eigen bedrijf kan toepassen, vooral bij een masterclass kom je in aanraking met ervaringsdeskundigen en leer je veel, aldus één van de deelnemers." Het valt de deelnemers op dat de glastuinbouw snel verandert: ‘De sector industrialiseert en loopt op verschillende vlakken parallel met andere sectoren, zoals op het gebied van personeelsbeleid. Op deze manier kun je veel leren buiten de glastuinbouwsector, hier is namelijk meer voordeel te behalen."

Op de vraag welk onderwerp het meest aansprak kwamen meerdere antwoorden naar voren. "Verschillende onderwerpen spraken mij aan, uit het onderwerp personeelsbeleid heb ik veel informatie gehaald wat goed toepasbaar was op mijn eigen bedrijf’, aldus één van de deelnemers. Een ander sprak de discussie over China erg aan omdat hij daar zelf een project heeft lopen."

Verder vonden de deelnemers dat het belangrijk is dat er zulke initiatieven zijn zoals een masterclass en hopen ze op meer van deze initiatieven. "De masterclass over de glastuinbouw was erg leerzaam en is zeker een aanrader voor andere tuinders". Enkele deelnemers zullen nog graag andere projecten willen volgen vooral buiten de eigen sector, om zichzelf en het bedrijf te blijven ontwikkelen. "De markt verandert namelijk snel en je moet zorgen dat je met de ontwikkelingen meegaat.’ Het gezegde ‘stilstand is achteruitgang’ is hier dan ook goed toepasbaar. Deelname aan de masterclass is een goed middel om deze stilstand te voorkomen.

De volgende masterclass wordt gehouden op de avonden 7 en 21 oktober, 4 en 18 november en 2 december. Telkens van 19.00 tot 22.00 uur. Deelnamekosten voor deze masterclass bedragen € 895 excl. btw. Meer informatie over deze masterclass is te vinden via www.weteniswinst.nl. Ook kan rechtstreeks contact worden opgenomen via erikbloemen@cs.com of 06-53775781.
Publicatiedatum: