Teelttip Filia, De Ruiter Seeds

Blijf frequent oogsten om de plant 'lucht' te geven

Op dit moment staan de meeste Filia-teelten goed te produceren. De stamproductie is er snel vanaf gekomen, zeker bij de bedrijven waar niet is tussengeplant. De bedrijven waar is tussengeplant en de bedrijven die voldoende hebben gedund aan de stam hebben een goede overgang naar de ranken. Op de rank is het vrucht sterk en blijft het gewas beheerst. Met het huidige weertype kunnen we nog voldoende het etmaal drukken. Voor de komende nachten worden temperaturen voorspeld tussen de 8°C en de 12°C.

Dergelijke koude nachten kunnen ook een valkuil betekenen. De gewassen staan sterk, de temperatuur zakt gemakkelijk terug en een direct gevaar is dat we te veel worteldruk opbouwen, zéker als de plantbelasting tijdelijk laag is als we in een overgang zitten van stam naar rank. Om deze worteldruk op te vangen is het tijdelijk verhogen van de Ec met 0,5 tot 1 mS extra nodig. Daarnaast moeten we zorgen voor voldoende afvoer van vocht uit de kaslucht door het gebruik van een minimumbuis en door de luchtlijn op de stooklijn in te stellen.

Oogsten

Bij Filia zien we momenteel dat het vrucht op de ranken erg sterk is. Veel aangelegd vrucht groeit ook daadwerkelijk uit tot een komkommer. Belangrijk is om voldoende frequent te oogsten om de plant ‘lucht’ te blijven geven. Daarnaast is het belangrijk om de generativiteit van Filia niet extra te gaan benadrukken. Lucht daarom niet sterk af naar een voornacht toe. Beter is om geleidelijk af te koelen naar een lage temperatuur, zodat er geen generatieve sturing optreedt en we wél het etmaal kunnen drukken.

Derde teelt

Filia is ook voor de derde teelt erg goed geschikt.
Eigenschappen zoals:
  • Snel in productie
  • Enkel vrucht aan de stam
  • Sterk op zijn vrucht op de rank
  • Blijft vruchtbaar bij hoge nachttemperatuur
  • Hoog meeldauwresistent
zorgen voor een juiste

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven