Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duitse supermarken eisen naast lage prijs een zo min mogelijk residuen

Krijgen Nederlandse telers ook snel met strengere residunormen te maken?

De supermarkten in Duitsland eisen tegenwoordig, naast een zo laag mogelijke prijs, ook een zo laag mogelijk residugehalte. Ze gebruiken dit als nieuw marketinginstrument en leggen voor de teler de lat steeds hoger. Het gevolg is dat er steeds meer residumonsters genomen worden in een seizoen. Een Duitse coöperatie gaf bijvoorbeeld aan dat ze meer dan 3000 monsters per seizoen nemen. Ook al volgen Nederlandse supermarkten deze ontwikkelingen niet, dan nog kan dit niet zonder gevolgen blijven voor onze afzet. Een groot deel van ons product verdwijnt per slot van rekening in Duitse monden, en dus is het reëel te veronderstellen dat ook wij met de strengere residunormen te maken krijgen.

De vraag is hoe het verder gaat; eisen de supermarkten naast een lagere norm ook nog eens alleen in Duitsland toegelaten middelen, of mogen we blijven voldoen aan de Nederlandse wetgeving? Per slot van rekening stellen de supermarkten hun eigen aanvullende eisen. De Duitse telers zien zich genoodzaakt om aan de eisen van de supermarkten te voldoen en dus hebben ze ook bijna allen ondertekend de eisen in te willigen.

Dit heeft tot gevolg dat het product geweigerd kan worden in verband met overschrijding, of erger: middelen zonder toelating. Een aantal telers gebruikt bijvoorbeeld tegenwoordig per gewas wildgaas om te voorkomen dat er achtergebleven actieve stof van een ander gewas op het gaas zit. Maar wat wanneer een toelating vervalt; moet je dan ook al het gaas gaan vervangen?

Gelukkig is het afgelopen seizoen duidelijk geworden dat, wanneer men zich aan de veiligheidstermijn houdt, er -op een enkele uitzonderingen na- weinig problemen met overschrijdingen waren. Er kwamen echter wel af en toe verrassingen uit met actieve stoffen die niet gebruikt waren in de teelt.

Telers van de Krefelder AZ nemen sinds 4 jaar wekelijks residumonsters (356 actieve stoffen) en Nitraat monsters. Vooral nu de residunormen door de supermarkten verlaagd werden zijn er bij bedrijven die er net mee zijn begonnen problemen door overschrijdingen. Volgens de heer Wessler, adviseur bij de Krefelder AZ, kunnen door middel van spuitintervallen en middelen keuzes problemen voorkomen worden.

Bron: Ruud Roeven, Fortaplant/Peters
Publicatiedatum: