Sectorcommissie Energie van Productschap Tuinbouw:

Sectorcommissie trekt 36.000 euro uit voor continuering informatievoorziening gesloten kas Telersvereniging Prominent

Productschap Tuinbouw (PT) en LTO Glaskracht Nederland werken samen met de overheid aan een CO2-sectorsysteem. In de Sectorcommissie energie is de voortgang besproken. Het sectorsysteem geldt voor alle glastuinbouwbedrijven en bedrijven met meer dan 2.500 vierkante meter (ondersteunend) glas. Er komen twee typen deelnemers. Type A met gasverbruik van meer dan 170.000 kuub gas per jaar en type B met minder dan 170.000 kuub. Type A gaat jaarlijks monitoren en rapporteren aan het PT. Het jaar 2010 geldt als proefjaar en in 2011 en 2012 gaat het sectorsysteem draaien. Voor meer informatie kijkt u op www.tuinbouw.nl.

Tariefsverlaging gastransport

De Sectorcommissie energie nam met instemming kennis van de verlaging van de tarieven van het regionaal gastransport voor 2008. PT en LTO Glaskracht Nederland hebben vorig jaar gepleit voor lagere tarieven vanwege de gebleken overwinsten. Het gaat hierbij gemiddeld om een verlaging van zo'n 600 euro per hectare vergeleken met 2007.

Energiekosten

De Sectorcommissie stelde een budget van 50.000 euro beschikbaar om snel in te kunnen spelen met up-to-date rapportage over de gevolgen van de sterk gestegen energieprijzen voor de glastuinbouw en mogelijk richtingen voor oplossingen. De Sectorcommissie drong aan op een snelle analyse om zo snel mogelijk tot adviezen aan de bedrijven en eventueel overleg met de overheid te kunnen komen.

Vervolg energiekosten

Daarnaast gaf de Sectorcommissie zijn fiat voor een bedrag van zo'n 55.000 euro om te komen tot opties om de energiekosten te verlagen voor tuinders met (energie)extensieve teelten met een gasverbruik net boven de 170.000 kuub aardgas per jaar. Deze tuinders betalen erg hoge gastarieven. Dit geldt ook voor kleinschalige tuinders die net onder die grens zitten en relatief veel gas per vierkante meter verbruiken. Hierdoor is het soms niet meer rendabel om als tuinder door te gaan met als gevolg dat het Nederlandse productenpakket verschraalt. Opties die bekeken gaan worden zijn bijvoorbeeld: aanpassing van gasregelgeving, gasinkoop, energiebesparing.

Erkenning als duurzame energieproducent

De Nederlandse glastuinbouw is nu al in staat om via wkk's duurzame warmte en elektriciteit te leveren aan de maatschappij. De eerste projecten draaien inmiddels. Toch zijn overheid, energiewereld en de particuliere markt terughoudend om de glastuinbouw een positie als energieleverancier te geven. Voor het verwerven van een erkende positie van producent en leverancier van energie trok de Sectorcommissie voor dit jaar 40.000 euro uit.

Informatie gesloten kas Prominent

Telersvereniging Prominent heeft in 2007 veel rondleidingen verzorgd in de gesloten kas in 's Gravenzande. Geïnteresseerde tuinders kregen hierbij veel praktische informatie over het telen in een (semi) gesloten kas. Ook politici, beleidsmakers en anderen zijn rondgeleid en hebben in de praktijk ervaren hoe innovatief de Nederlandse glastuinbouw is. Voor continuering van deze informatievoorziening in 2008 trok de Sectorcommissie ruim 36.000 euro uit.

Handleiding en excursies aardwarmte

Er komt een gedegen praktische handleiding met tips en informatie over het boren naar aardwarmte. Deze handleiding wordt samengesteld aan de hand van het geslaagde aardwarmteproject bij tomatenkweker A. en G. van den Bosch. Daarnaast is er de mogelijkheid voor geïnteresseerden om deel te nemen aan bedrijfsbezoeken, excursies, etcetera bij Van den Bosch. De handleiding en de excursies worden gefinancierd uit de bijdrage van 50.000 euro die retour komt door de geslaagde boring naar aardwarmte bij Van den Bosch.

Bron: PT Digitaal, Energie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven