Weblog Frank van Kleef:

Zorg als teler dat je precies weet hoe de energiemarkt in elkaar zit!

Donderdagavond was Poeldijk weer eventjes het middelpunt van de Nederlandse glastuinbouw. Honderden tuinders hadden ondanks het feit dat er voetbal op TV was, gehoor gegeven aan de uitnodiging van de Rabobank, Flynth en enkele energiebedrijven. Onderwerp van de bijeenkomst was 'energie management' of liever gezegd het ontbreken van energiemanagement op veel bedrijven en de zorgen die Flynth en de Rabobank daarover hebben. Terwijl het eigenlijk de telers zouden moeten zijn die zich hier druk over maken.

In een aantal presentaties werd duidelijk gemaakt waar de risico’s en bedreigingen liggen van de constant stijgende prijzen. Telers die nog geen wkk-installaties hebben en die niet vorig jaar hun gas hebben vastgelegd voor 2009 en verder, moeten rekening houden met een forse stijging van de kosten komende winter. Ook voor telers die wel over wkk’s beschikken is het opletten geblazen. Zij die hun elektra verkocht hebben, maar hebben gewacht met het vastleggen van gas totdat de prijzen zouden zakken, lopen het risico daar flink nadeel van te ondervinden. Dit geldt overigens ook voor degene die juist het gas hebben vastgelegd en niet de elektra.

Het is belangrijk om een plan te maken hoe je met de inkoop en verkoop van energie om wil gaan. veel belangrijker is echter nog om je aan dat plan te houden. Telers die elektriciteit terugleveren met hun wkk doen er goed aan om de inkoop van gas en de verkoop van elektra op hetzelfde moment te doen. Dan sluit je weliswaar de kans op een 'haaltje' uit, maar ook de kans op een 'zeperd'. Verder zou je er over na kunnen denken om de energiebehoefte in vooruit geplande gedeelte vast te leggen. Bijvoorbeeld 1 jaar vooruit 33% van de behoefte, een half jaar vooruit nog eens 33% en de rest op het laatste moment. Op die manier spreid je ook het risico, en doe je het waarschijnlijk nooit helemaal goed, maar ook nooit helemaal verkeerd.

Wat je als teler ook gaat doen, zorg eerst dat je precies weet hoe de energiemarkt in elkaar zit. De energiemarkt is complex en je kunt alleen goede beslissingen nemen als je alle voorwaarden kent van de deals die je sluit. Zelf heb ik er enorm veel tijd ingestoken de afgelopen 2 jaar en nog kom ik er regelmatig achter dat dingen net nog iets anders zijn dan ik dacht. Neem de adviezen die donderdag gegeven zijn serieus en zorg voor een goede strategie, want ook met de energiekosten gaat het niet vanzelf goed komen.

Frank van Kleef www. Royalpride.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven