Plantum NL realiseert uitbreiding van de toelating voor zaadbehandelingsmiddel Apron XL

Op aanvraag van Plantum NL heeft het Ctgb gisteren de toelating van het zaadbehandelingsmiddel Apron XL uitgebreid. Apron XL mag nu ook worden toegepast voor behandeling van zaaizaden van veldsla, radijs, rode bieten, kruiden en bloemisterijgewassen.

Apron XL (werkzame stof metalaxyl-M) is een middel dat beschermt tegen aantasting door kiem- en bodemschimmels en tegen valse meeldauw. Het had al een toelating als zaadbehandelingsmiddel voor erwten, bonen, spinazie, diverse kolen, wortelen en uien.
In samenwerking met de toelatinghouder Syngenta Crop Protection B.V. heeft Plantum NL een uitbreidingsaanvraag voor de kleine teelten veldsla, radijs, rode bieten, kruiden en bloemisterijgewassen voorbereid. Het Ctgb heeft deze toepassingen gisteren toegelaten.

De aanvraag is ingediend in het kader van het project ‘Effectief middelenpakket’. De aanvraag liep via de Stichting Trustee Bijzondere Toelatingen en is gefinancierd door het Fonds Kleine Toepassingen en Syngenta Crop Protection B.V. Het project ‘Effectief middelenpakket’ wordt gefinancierd door Plantum NL en de Productschappen Akkerbouw en Tuinbouw. Doel van dit project is het realiseren van een noodzakelijk gewasbeschermingsmiddelenpakket, zodat een rendabele teelt mogelijk blijft.

Eén van de mogelijkheden om knelpunten in de gewasbescherming aan te pakken, is het aanvragen van een toelating namens de sector, de zogenaamde derdenuitbreiding. Een derdenuitbreiding is alleen mogelijk voor kleine toepassingen. Bij deze uitbreidingen beoordeelt het Ctgb een stof niet op werkzaamheid en gewasveiligheid (fytotoxiciteit). Gebruik van het middel in deze teelten is dan ook op eigen risico van de teler.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven