Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Eigenlijk zit niemand te wachten op een vrijstelling van een gewasbeschermingsmiddel"

Vrijstellingen van gewasbeschermingsmiddelen verleend aan kleine gewassen onder glas

Eigenlijk zit niemand te wachten op een vrijstelling van een gewasbeschermingsmiddel. Een vrijstelling wordt vaak verleend als de teelt al is gepland, of zelfs al is gestart. Dit betekent dat bij aanvang van de teelt onduidelijk is of alle ziekten en plagen wel goed kunnen worden bestreden. Telers willen liever zekerheid over de toelating van een middel; het liefst voor meerdere jaren. De overheid staat ook niet te trappelen om een vrijstelling af te geven. Ook zij zien veel liever dat de sector duurzame oplossingen heeft. Desondanks zien we in de sector nog vele knelpunten in het middelenpakket. Niet alle knelpunten zijn op te lossen met een tijdelijke vrijstelling.

Op aanvraag van LTO Groeiservice zijn onderstaande vrijstellingen verleend:
  • Mycotal: tegen trips in de bedekte teelt van snijboon en sperzieboon, van 1 januari tot en met 31 december 2008 (maximaal 3 toepassingen).
  • Previcur: tegen phytophthora in de grondgebonden bedekte teelt van Spaanse peper, van 1 januari tot en met 31 december 2008 (maximaal 3 toepassingen).
  • Previcur: tegen voetrot in andijvie onder glas, van 1 september tot en met 31 oktober 2008. (maximaal 3 toepassingen)
Zie het etiket voor de specifieke toepassing en beperkingen.

2. Signum komt ook in sla, andijvie en veldsla onder glas.
Rhizoctonia en sclerotinia zijn moeilijk te bestrijden in sla, andijvie en veldsla. De problemen worden groter nu ook Ronilan niet meer mag worden gebruikt. Andere landen hadden een toelating van het middel Signum in deze gewassen (o.a. Belgiƫ). Proeven van WUR Glastuinbouw hebben aangetoond dat het middel goed werkt tegen rhizoctonia in sla.

In Nederland was de toelatingshouder in eerste instantie terughoudend voor wat betreft de toepassing van het middel Signum in bladgewassen. Uiteindelijk heeft de toelatingshouder aangegeven achter een toelating te staan. Dit opent de weg voor de sector om een derdenuitbreiding aan te vragen. Het Fonds Kleine Toepassingen heeft inmiddels toegezegd het toelatingstraject te willen financieren. Omdat residugegevens al aanwezig zijn, kan de aanvraag worden ingediend bij het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden(Ctgb). Als alles voorspoedig verloopt, kunnen we rekenen op een toelating omstreeks half/eind 2009.

3. Toelating: Trigard in bladgewassen, bonen en bleekselderij
Trigard is sinds eind april ook toegelaten in de bedekte teelten van slasoorten, veldsla, andijvie-achtigen, kruiden, bonen (stamslabonen, stamsnijbonen, stokslabonen, stoksnijbonen, spekbonen, pronkbonen en kouseband) en bleekselderij.

Het betreft een derdenuitbreiding die is aangevraagd op initiatief van LTO Groeiservice en Syngenta. De Stichting Trustee Bijzondere Toelatingen heeft de aanvraag ingediend. De toelating is gefinancierd door het Fonds Kleine Toepassingen.

Bron: Saskia Stricker, LTO Groeiservice
Publicatiedatum: