"Het type kas dat wij gaan bouwen is nog nooit eerder gebouwd"

Firma Duijndam-Van der Kooij bouwt nieuwe paprikakas

Tholen – Nog ruim 2 weken worden er paprika's geteeld in de kassen van kwekerij Duijndam–Van der Kooij. Dan worden de 3 verschillende kassen gesloopt én een nieuwe kas van 3,2 hectare gebouwd. De nieuwe kas wordt een 9,60 meter tralieligger met daarbij een vakmaat van 5,40 meter. Er komt op het dek 1,35 meter breed gehard glas te liggen onder een hellingshoek van 26°. De kas is berekend op hangende goten en uitgerust met een wkk. "De nieuwe kas wordt aan de komkommerweg gebouwd, maar die kunnen ze beter de paprikaweg noemen", lacht Will Duijndam, die samen met zijn zonen Jan-Willem en Alexander het bedrijf runt.


Will en Alexander Duijndam

"We zijn in 1979 met een eigen kwekerij van 0,5 hectare gestart. Tien jaar geleden hebben we er een tuin van een hectare bijgekocht en 5 jaar geleden kochten we er weer een tuin van een hectare bij. Vorig jaar kwam – sneller dan gedacht – de kas van de buurman vrij en die kun je maar één keer kopen", zegt Will Duijndam. "Van lieverlee werd het noodzakelijk uit te breiden. En we hebben ervoor gekozen om alles tegen de grond te gooien en een nieuwe kas van 3,2 hectare te bouwen."


De nieuwbouwplannen worden ontvouwd op de keukentafel

De nieuwe kas wordt gebouwd door de firma Kubo uit Monster. "We zijn bij veel collega's wezen kijken en Kubo sprong er als kassenbouwer echt uit. Kubo geeft 5 jaar breukgarantie en maakt gebruik van het befaamde w-rubber. Zij denken echt met je mee. We hadden bij Kubo het beste gevoel", zegt Alexander. Voor de bouw geldt een strakke planning. In week 29 worden de voeten gezet en de kas moet in week 38 glasdicht zijn, zodat het familiebedrijf in de tweede week van december kan gaan planten.De kas wordt uitgerust met een wkk-installatie. "Ik dacht altijd dat een wkk pas rendabel zou zijn bij een bedrijfsgrootte van 5 hectare, maar dat bleek niet het geval. Wel gaat er een lange periode overheen voordat het allemaal geregeld is. Het vergunningentraject duurt erg lang", zegt Will. In de nieuwe kas wordt geen belichting gehangen. "Belichting loopt nog niet zo'n vaart in de paprika's. Wel is de kas met een poothoogte van 5.70 meter op de toekomst gebouwd."


Waar de kas moet komen

Vanwege het ingekorte seizoen, oogsten de 'Duijndammen' momenteel groene paprika's in plaats van rode. "Nu zijn de prijzen slecht, maar we hebben redelijke prijzen gehad. In vergelijking met de tomaten- en komkommertelers hebben we niet te klagen", verklaart Will. De afzet van de paprika's verloopt sinds 5 jaar via de firma Haluco. "Over deze samenwerking zijn we erg tevreden. Jan van der Lugt en Izaäk Havenaar kennen ons bedrijf. Je bent bij Haluco geen nummer!"De kracht van de Firma Duijndam is dat het een écht familiebedrijf is. Jan-Willem heeft een agrarische opleiding gevolgd en Alexander heeft een werktuigbouwkundige opleiding genoten. "Die combinatie maakt het mooi. De jongens moeten nu het roer gaan overnemen", lacht Will Duijndam. "We kijken uit naar ons nieuwe bedrijf!"

Voor meer informatie:
Jan-Willem Duijndam
Duijndam-van der Kooij
Schimmelpenninck van de Oyeweg 63
2645 CC Delfgauw
Tel: 015-3696718
Fax: 015-3696718

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven