Ronald van den Bulk van Rijk Zwaan:

"Hogedraadteelt in komkommers op hoger niveau"

De komkommerteelt is in beweging en gaat letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau. "Je ziet in Nederland op dit moment tussen de 10 en 15% van het areaal aan de hogedraad", zegt teeltadviseur Ronald van den Bulk van Rijk Zwaan. "Jarenlang is de hogedraad beproefd en niet goed genoeg bevonden. Nu heeft een groep telers de uitdaging opgepakt en is er een positieve opleving.

Nieuwe ontwikkelingen

Een aantal nieuwe ontwikkelingen spelen daarbij volgens hem een rol. Ten eerte het Qlipper-systeem waardoor de arbeid van het laten zakken en indraaien vergemakkelijkt wordt. Ten tweede de rijdende mobiele uv-lamp, die bladbreken overbodig maakt. Ten derde de verdergaande teeltervaring voor wat betreft de plantdichtheden, de manier van extra stengels aanmaken en het dunsysteem.

Speciaal veredelingsprogramma

De rasontwikkeling is ook op een hoger niveau opgepakt. Rijk Zwaan heeft een aantal rassen op de plank liggen die grote kans maken teelttechnisch stappen vooruit te maken. "Die rassen zijn speciaal geselecteerd op geschiktheid voor de hogedraad, zowel belicht als onbelicht", vertelt Ronald van den Bulk. "Rijk Zwaan is op vraag van komkommertelers met een zwaar veredelingsprogramma in de hogedraadteelt bezig. Dat werpt nu z'n vruchten af. Wij dragen graag bij tot het succes van deze teeltmethode."

Bron: Seeds & Services Komkommer


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven