Teelttip Fantasy, De Ruiter Seeds:

Durf de nachttemperaturen te verhogen bij koel weer en te druken bij warm weer!

We hebben al en voorproefje van de zomer gehad, de afgelopen 3 weken was de stralingssom hoger dan 12.000 Joule/week. Mede omdat de wind in de noord -en/of oosthoek blijft zitten, hebben we over het algemeen weinig groei met een generatieve gewasstand tot gevolg.

Door dit generatieve weertype blijven de Fantasy vruchten grof. Het gemiddelde vruchtgewicht is nog steeds ruim boven de 200 gram. Toch komt de groei terug, we zien meer lengtegroei en dikkere koppen. Op groei blijven werken is nog steeds wenselijk bij de huidige generatieve gewasstand en de te verwachte lichthoeveelheden. Ook willen we etmalen van rond de 22°C blijven realiseren in deze lichtste periode van het jaar. Gebruik nu vooral de nachttemperatuur om de ideale etmaaltemperatuur na te streven. Durf de nachttemperaturen te verhogen bij koel weer en te drukken bij warm, zomers weer.

De zetting blijft goed verlopen daar waar ruimte is. Wel zien we bij Fantasy dat we qua plantbelasting vrijwel niet door de 40 vruchten/m2 gaan. Dat hoeft ook niet zolang de vruchtgewichten boven de 200 gram blijven. De ervaring leert dat de plantbelasting eerst onder de 35 vruchten/m2 moet zakken, wil er opnieuw zetting kunnen plaatsvinden.

Hoewel Fantasy een kwalitatief sterk ras is, zullen we in de maanden juni-juli-augustus toch onze oogstfrequentie moeten aanpassen om de beste kwaliteit te blijven leveren. Zeker omdat Fantasy vanaf het eerste bruin-bont snel doorkleurt naar rood. Het advies is om 3 x rond te oogsten per 14 dagen, om de kwaliteit te waarborgen.

Enkele actuele reminders voor Fantasy:
  • Zorg ervoor dat de mat EC tussen de 3.0 tot 3.3 mS blijft, een te hoge mat EC kan tot een grotere gevoeligheid voor neusrot leiden.
  • Maar: een te lage mat EC (< 2.5 mS) zal zwakke gewassen in de handwerken, met meer kans op stengelfusarium in het najaar.
  • Nu te weinig activeren in de ochtenduren (zuinig stoken), werkt kans op vruchtrot in de hand. Voorkom een te laag vochtdeficiet (<2 gram) in de ochtenduren.
  • Van zonop tot de instraling 300 a 350 Watt gerealiseerd heeft, is ’s morgens een buis van 38°C a 40°C nog steeds gewenst.
  • De kas vroeg ‘lek’ maken om tijdig vocht af te kunnen voeren.
  • Nu het weer wat wisselvalliger is, is het des te belangrijker om de schermen ’s middags te gebruiken bij de eerste felle, zonnige dagen. Zeker als er veel jong vrucht in de kop zit. Denk aan het sluiten van de schermen voor 75 a 80% bij 700 Watt instraling.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven