Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teelttip Derby (De Ruiter Seeds):

Luchten of ventileren?

De maand mei kenmerkt zich tot op heden met hoge (etmaal)temperaturen en schrale weersomstandigheden. Als dit een voorbode wordt voor wat we deze
zomer kunnen verwachten, dan doen we er goed aan om de teeltgegevens van
de zomer van 2006 bij de hand te nemen. Die periode was extreem licht, warm
en droog en we hadden een record hittegolf!

Er is veel op de dag geschermd de laatste weken om het jonge vrucht in de kop
van de plant te beschermen. Schermen is vanaf nu echter afhankelijk van
gewasstand en stand van de kas t.o.v. de zon. Probeer dus alleen te schermen
op overgangsdagen na een periode van wisselvallig, donker weer. Pas eventueel de stralingsgrens aan van bijv. 650 naar 700 Watt. Uiteindelijk moet de plant het toch zelf doen.



Wat nu actueler is: luchten of ventileren? We willen met Derby een niet te snelle stijging van de temperatuur hebben. Daarom raden we aan om de ventilatietemperatuur tot de namiddag kort boven de stooktemperatuur te
houden, zodat we snel kunnen reageren als het snel opwarmt. Nu komt de wind uit oost tot noordoost en dat is een schrale, vaak dunne, koele wind. De buitentemperatuur zal dan niet zo snel oplopen, maar de kastemperatuur des te meer, omdat we onder de 15°C nog niet echt doorluchten om kouval te voorkomen. Pas daarom de p-band aan, zodat de snelheid van ventileren bij snel stijgende kastemperaturen voldoende opgevangen wordt, zonder dat we het tegenlucht hoeven te gebruiken.

De nachten zijn nu nog koel, dus ideaal voor zetting. Houd er echter ook rekening mee dat er met voldoende buis opgestookt wordt naar de dag toe om groei in het gewas te houden. Een etmaal van 22°C kunnen we allemaal wel realiseren, maar dat betekent nog niet altijd dat we voldoende groei hebben. Zeker niet bij een plantbelasting van 40-45 stuks. In de nacht schermen is eigenlijk not done in deze periode bij menigeen, maar met een buis van 50°C in de nanacht duurt het nog best lang tot we op de beoogde temperatuur zijn die nodig is om op groei te werken. Succes met uw teelt!
Publicatiedatum: