Dr. ir. Ad Schapendonk:

"Er wordt veel onzin geroepen over led-verlichting!"

Dr. ir Ad Schapendonk is directeur/mede-eigenaar van het bureau Plant Dynamics, dat onderzoek doet naar de fysiologie van planten en met behulp van sensortechnologie en computersimulaties de teelt van tuinbouwgewassen optimaliseert. Ad’s uitgangspunt is om méér te doen met wetenschappelijke kennis. "Het gat tussen kennis en praktijk is nog veel te groot. Wij proberen een brug te slaan." Zijn aanpak is volkomen nieuw: Plant Dynamics doet op locatie wetenschappelijk onderzoek en voert dat onderzoek zeer praktijkgericht uit. "Als een tuinder een goede ondernemer is, wil hij zoveel mogelijk euro’s per vierkante meter verdienen", stelt Ad eenvoudig. "Wij reiken ze kennisinstrumenten aan die hulpmiddelen vormen, in aanvulling op het menselijk oog, het gevoel en de ervaring van tuinders."

Kritisch

Plant Dynamics ontwikkelde onder meer het Plantenpaspoort en ontwierp samen met Grow de Plantivity. "De ontwikkeling van sensoren en de vertaalslag naar de praktijk is cruciaal", meent Ad, waarbij hij kritisch is op zijn werk: "die vertaalslag moet nog veel beter". Het bureau zag de tuinbouw in de afgelopen acht jaren van haar bestaan volledig veranderen. "Assimilatiebelichting is enorm toegenomen, de komst van warmtekrachtkoppeling en gesloten kassen zijn van grote invloed, de CO2-problematiek is een hot item, er is sprake van een enorme schaalvergroting en er deden nieuwe technieken intrede, zoals led-verlichting", somt Ad op.

Onwaarheden over led

Grote partijen als Philips schakel(d)en de wetenschappers in om lampen voor de tuinbouw te ontwikkelen. Plant Dynamics vervulde ook een pioniersrol toen led-verlichting in beeld kwam. "Maar onze schaalgrootte is te beperkt en we werden helaas aan alle kanten ingehaald toen led plotsklaps een hype werd." Ad kan daarin berusten, maar windt zich als ‘lichtspecialist’ wel op over de discutabele kwalificaties die momenteel worden rondgebazuind over LED-verlichting. "Led’s hebben een aantal
voordelen en je moet de tijd nemen om die voordelen uit te buiten. Het gevaar bestaat dat de hooggespannen verwachtingen die worden gewekt, tot teleurstelling zullen leiden. Van de andere kant zal een positief resultaat dat tij ook wel weer doen keren. We zijn daar hard mee bezig. Ik wil dan ook benadrukken dat led’s voor bepaalde toepassingen zeker interessant kunnen zijn, maar voor de gangbare assimilatiebelichting blijft SON-T de komende vijf tot tien jaar de beste keuze. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn led’s voor belichting van planten helemaal niet zuiniger en produceren ook meer warmte dan SON-T. De warmte komt alleen aan de achterzijde vrij. Dat heeft als voordeel dat ze op korte afstand de plant kunnen belichten. Niet alleen van bovenaf, maar bijvoorbeeld ook tussen de rijen. Led’s hebben bovendien een lange levensduur en zijn veilig omdat ze op laagspanning werken."

Niet alles verklaarbaar

Al bijna dertig jaar houdt Ad zich bezig met het fotosyntheseproces. Het antwoord op de kernvraag van zijn promotieonderzoek uit 1980 - ‘hoe benut een plant licht?’ - is nog steeds niet compleet. Er kan inmiddels veel gemeten worden, maar nog láng niet alle feiten zijn te verklaren. Planten herbergen nog veel geheimen. Plant Dynamics blijft zich inspannen om data te verzamelen en die naar de praktijk te vertalen. Dát is volgens Ad Schapendonk de kunst!

Bron: Nieuwsbrief Grow

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven