Teelttip Derby:

Haal het oude startschema weer van de plank!

We worden de laatste weken verwend met veel licht en verbeterde weersomstandigheden. Het was zelfs al een half jaar geleden dat we zulke hoge temperaturen konden meten. Met recht een lekker weertje! Aan de zetting hebben we dat goed kunnen merken. De plantbelasting is bij sommigen inmiddels opgelopen tot 40 per m2. Helaas is hierdoor de groei wat achtergebleven en het harde, schrale weertype tot afgelopen weekend hielp hier weinig aan mee. Gelukkig wordt het weer zachter en
kunnen de gewassen opknappen en malser worden.Hoe om te gaan met het scherm overdag is afhankelijk van het type gewas en kas. Als er veel jonge vruchten in de kop van de plant zitten, kunnen we al schermen vanaf 625-700 Watt instraling. We beginnen normaliter met schermen vanaf 11.00 uur tot ongeveer 3-4 uur voor zon onder. Sluit het scherm voor maximaal 80% om de temperatuur en verdamping niet al te snel op te laten lopen. Een maximumtemperatuur van 26°C voor deze tijd is hoog zat.

Door het schrale weertype en het vele licht zijn de etmaaltemperaturen hoog voor de tijd van het jaar. Een voornachtverlaging van een paar uur zorgt ervoor dat de plant tot rust komt en de assimilaten naar de jonge vruchtjes gestuurd worden. De jonge vruchten hebben vooral behoefte aan voldoende Calciumtoevoer in deze periode.

Er kan hier op ingespeeld worden door de Calcium op te voeren tot 10 mmol en een Kali van rond de 5 mmol. Denk erom dat het Kaliumcijfer en Sulfaat samen lager dan het totale Calciumgehalte in de voeding zijn. Zo blijft het gewas mals en zijn de vruchten minder gevoelig voor neusrot of zonnebrand. Een advies is om het oude startschema weer van de plank te halen. Hierin zit veel Calcium. Succes met uw teelt!

Bron: Teelttip Derby, De Ruiter Seeds

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven