In de afgelopen weken is bij tuinders die het eerste zetsel geheel of gedeeltelijk rood lieten worden geoogst. Opvallend was dat de vruchten die in week 5-7 waren gezet er in vrij korte tijd vanaf kwamen. Het 2e zetsel is nu hardgroen en bestaat (in een 3-stengel systeem) meestal uit 3 vruchten. In week 14 aborteerde de jonge vruchtjes vaak nog, maar in week 15 konden wij her en der weer beginnen met tellen. Logisch ook, want de plantbelasting zakte door het oogsten en de hoeveelheid instraling was goed te noemen.
Terwijl veel gewassen in week 15 weer wat sterker in de kop werden, was het bij anderen toch dusdanig dun en open in de kop dat bij zonnig weer het scherm werd gebruikt om de plant te beschermen tegen stress en de vrucht tegen verbranding. Op zulke momenten blijven de toppen van Spider kort, wat een aanzienlijke besparing van arbeid oplevert ten opzichte van diverse andere rassen in de markt. Met het toppen laat men daarom de bovenste 20cm met rust en topt men daaronder op het 1e of 2e blad. Om aan voldoende kilo’s te komen zullen wij ook vruchten aan het eerste oksel van de top moeten accepteren. Probeer deze aan het begin van een zetsel te laten komen en niet aan het einde van een zetsel. Deze zijn vaak sneller en kwalitatief beter door betere zetting.
Dag- nachttemperatuur dicht bij elkaar
Groen oogsten uit het 2e zetsel om de plant te helpen is nu geen optie meer. Die vruchten zijn al over hun maximale vraag heen. Bovendien zorgt het generatieve karakter van Spider ervoor dat de beschikbare energie weer in nieuwe aanleg van vruchten resulteert voordat de kop van de plant ervan profiteert. Toch is het wel verstandig om te sturen naar een krachtig gewas. Hierbij past een beleid waarbij de dagtemperatuur zo laag mogelijk blijft en de gemiddelde nachttemperatuur boven de 18,5C. Met name dat eerste was deze week moeilijk i.v.m. de lage buitentemperatuur. ’s Ochtends luchten moest met voorzichtigheid gebeuren om geen kou op de kop te krijgen en daarom liep het vochtdeficit soms zelfs terug tot onder de 2. Toch is de zon nu al zo krachtig dat de kastemperatuur snel oploopt. Probeer daarom met zonop al op dagtemperatuur te zijn van 20,5C en zorg ervoor dat de planttemperatuur daarna niet meer terug valt. Bij de koude nachten van de laatste tijd hebben wij het scherm ’s nachts nodig om de plant op temperatuur te houden en die kunnen wij daar ’s ochtends ook voor gebruiken. Natuurlijk is het bij dit alles ook belangrijk om goed op het vochtdeficit te letten. Laat deze (indien mogelijk) niet onder de 3 komen.
Ventileer op tijd en met korte stappen
De ventilatietemperatuur kan ’s ochtends naar 22C. Dan lucht men op tijd en kan men met kleine stappen de temperatuur onder controle houden. Gedurende de dag mag de kastemperatuur oplopen, maar bij voorkeur toch niet veel meer dan 25C. Door rustig naar de voornacht te gaan versterken wij de plant nog verder. Wanneer de voornachttemperatuur van 18C is bereikt (momenteel vaak rond 20.00 uur) gaat het scherm dicht en laten wij de buis weer aantrekken. Indien uw gewas echt te schraal staat naar uw mening, kunt u er zelfs voor kiezen het scherm al eerder dicht te laten lopen. U houdt de temperatuur ’s nachts stabiel op bijvoorbeeld 19C, zonder voornacht. Door wat later naar de dag te gaan komt u dan toch gelijk uit met uw gemiddelde nachttemperatuur. De lijn naar de dagtemperatuur moet dan uiteraard wat steiler zijn. Bijkomend voordeel is dat u het gewas iets later activeert waardoor het vochtdeficit mogelijk ook wat hoger uitkomt.
Gaat de kalender richting mei, doe er dan een scheutje bij
Let in deze periode ook goed op watergift. Regelmatig zien wij schrale gewassen waar de mat droog aanvoelt. Vaak geeft men in zo’n geval dan ook nog geen 2,5 keer in de instraling aan water. Dat mag in deze tijd van het jaar best naar 3 keer de instraling. De EC in de mat is nu ongeveer 3mS/cm en is vaak min of meer gelijk met dat wat gegeven wordt. Wanneer men een lichte periode aan ziet komen kan men de EC in het druppelwater 0,2mS/cm verlagen om de opname van water te vergemakkelijken. Een paprikagewas is een vochtminnend gewas en kan slecht tegen watertekorten. Controleer daarom of de druppelaars daadwerkelijk geven wat u denkt te doseren. Vertrouwen is goed, controle is beter!


Abonneren
Vacatures
- Rozenplanner
- Ervaren Internationaal Salesmanager
- Int. Product- en Cropspecialist Propagation (opkweek)
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid en Data
- Junior Kwaliteitscontroleur
- Productieleider
- Salesmanager substraten West-Europa
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
Top 5 - gisteren
- Verslag van een speciale vondst in de tomatenteelt
- Crisisupdate: Beperkt effect op gasprijs verwacht van nieuwe winterkou
- Proef hogedraad-komkommerteelt: Productieresultaten liggen in de lijn der verwachting
- 30MHz vond niet op tijd koper om faillissement te voorkomen
- De strijd tegen meeldauw in aardbeien
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Weer
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2020-04-29 Groothandel Gebrs van Aarle krijgt Nederlandse primeur Tasty Tom Mini
- 2020-04-10 Spaanse paprikaproductie blijft groeien
- 2020-03-13 Schouten maakt zich sterk om cosmetische eisen aan groenten en fruit te laten vallen
- 2020-01-09 Nederlandse exportomzet groenten en fruit stijgt naar €11,9 miljard
- 2018-09-24 Elektrolysewatersysteem om planten gezond te maken en ziekten te voorkomen
- 2018-09-17 Partnerschap bedrijven en universiteit helpt Mexicaanse glastuinbouw
- 2018-09-17 "Verticale teeltproductie: gemakkelijk in constructie en transport "
- 2018-09-17 Waterkoeling en waterdichtheid in LED-armaturen
- 2018-09-14 "Waterzuivering onmisbaar bij oplopend natriumgehalte"
- 2018-09-14 "Diffuus glas is de investering zeker waard"
- 2018-09-14 Voortzetting kennisontwikkeling LED belichting in tomaat
- 2018-09-14 Steppend door de kas
- 2018-09-13 Voorkomen emissie tijdens teeltwisseling substraatteelt
- 2018-09-13 Toelating klaarmaken voor publicatie in ECHA-biocidendatabank
- 2018-09-13 "Werknemers huisvesten in de buurt, dát is belangrijk"
- 2018-09-13 Nauwelijks Poolse champignons te verkrijgen
- 2018-09-13 Gebruiksvoorschriften aangepast aan EU-verbod buitengebruik neonicotinoïden
- 2018-09-13 Hoe zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide micro-organismen bestrijdt
- 2018-09-12 "Na dramatische tomatenmarkt deze zomer is deze prijsstijging ook ongezond"
- 2018-09-12 Tomaten in nieuwbouw weer verzekerd van genoeg licht