Teelttip Spider:

Gaat de kalender richting mei, doe er dan een scheutje bij!

In de afgelopen weken is bij tuinders die het eerste zetsel geheel of gedeeltelijk rood lieten worden geoogst. Opvallend was dat de vruchten die in week 5-7 waren gezet er in vrij korte tijd vanaf kwamen. Het 2e zetsel is nu hardgroen en bestaat (in een 3-stengel systeem) meestal uit 3 vruchten. In week 14 aborteerde de jonge vruchtjes vaak nog, maar in week 15 konden wij her en der weer beginnen met tellen. Logisch ook, want de plantbelasting zakte door het oogsten en de hoeveelheid instraling was goed te noemen.

Terwijl veel gewassen in week 15 weer wat sterker in de kop werden, was het bij anderen toch dusdanig dun en open in de kop dat bij zonnig weer het scherm werd gebruikt om de plant te beschermen tegen stress en de vrucht tegen verbranding. Op zulke momenten blijven de toppen van Spider kort, wat een aanzienlijke besparing van arbeid oplevert ten opzichte van diverse andere rassen in de markt. Met het toppen laat men daarom de bovenste 20cm met rust en topt men daaronder op het 1e of 2e blad. Om aan voldoende kilo’s te komen zullen wij ook vruchten aan het eerste oksel van de top moeten accepteren. Probeer deze aan het begin van een zetsel te laten komen en niet aan het einde van een zetsel. Deze zijn vaak sneller en kwalitatief beter door betere zetting.

Dag- nachttemperatuur dicht bij elkaar
Groen oogsten uit het 2e zetsel om de plant te helpen is nu geen optie meer. Die vruchten zijn al over hun maximale vraag heen. Bovendien zorgt het generatieve karakter van Spider ervoor dat de beschikbare energie weer in nieuwe aanleg van vruchten resulteert voordat de kop van de plant ervan profiteert. Toch is het wel verstandig om te sturen naar een krachtig gewas. Hierbij past een beleid waarbij de dagtemperatuur zo laag mogelijk blijft en de gemiddelde nachttemperatuur boven de 18,5C. Met name dat eerste was deze week moeilijk i.v.m. de lage buitentemperatuur. ’s Ochtends luchten moest met voorzichtigheid gebeuren om geen kou op de kop te krijgen en daarom liep het vochtdeficit soms zelfs terug tot onder de 2. Toch is de zon nu al zo krachtig dat de kastemperatuur snel oploopt. Probeer daarom met zonop al op dagtemperatuur te zijn van 20,5C en zorg ervoor dat de planttemperatuur daarna niet meer terug valt. Bij de koude nachten van de laatste tijd hebben wij het scherm ’s nachts nodig om de plant op temperatuur te houden en die kunnen wij daar ’s ochtends ook voor gebruiken. Natuurlijk is het bij dit alles ook belangrijk om goed op het vochtdeficit te letten. Laat deze (indien mogelijk) niet onder de 3 komen.

Ventileer op tijd en met korte stappen
De ventilatietemperatuur kan ’s ochtends naar 22C. Dan lucht men op tijd en kan men met kleine stappen de temperatuur onder controle houden. Gedurende de dag mag de kastemperatuur oplopen, maar bij voorkeur toch niet veel meer dan 25C. Door rustig naar de voornacht te gaan versterken wij de plant nog verder. Wanneer de voornachttemperatuur van 18C is bereikt (momenteel vaak rond 20.00 uur) gaat het scherm dicht en laten wij de buis weer aantrekken. Indien uw gewas echt te schraal staat naar uw mening, kunt u er zelfs voor kiezen het scherm al eerder dicht te laten lopen. U houdt de temperatuur ’s nachts stabiel op bijvoorbeeld 19C, zonder voornacht. Door wat later naar de dag te gaan komt u dan toch gelijk uit met uw gemiddelde nachttemperatuur. De lijn naar de dagtemperatuur moet dan uiteraard wat steiler zijn. Bijkomend voordeel is dat u het gewas iets later activeert waardoor het vochtdeficit mogelijk ook wat hoger uitkomt.

Gaat de kalender richting mei, doe er dan een scheutje bij
Let in deze periode ook goed op watergift. Regelmatig zien wij schrale gewassen waar de mat droog aanvoelt. Vaak geeft men in zo’n geval dan ook nog geen 2,5 keer in de instraling aan water. Dat mag in deze tijd van het jaar best naar 3 keer de instraling. De EC in de mat is nu ongeveer 3mS/cm en is vaak min of meer gelijk met dat wat gegeven wordt. Wanneer men een lichte periode aan ziet komen kan men de EC in het druppelwater 0,2mS/cm verlagen om de opname van water te vergemakkelijken. Een paprikagewas is een vochtminnend gewas en kan slecht tegen watertekorten. Controleer daarom of de druppelaars daadwerkelijk geven wat u denkt te doseren. Vertrouwen is goed, controle is beter!

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven