Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afval in de tuinbouw: probleem of winstgevende zaak?

In Nederland komt jaarlijks een enorme hoeveelheid afval vrij in de land- en tuinbouw. Tot nu toe wordt het grootste deel daarvan verbrand, maar daar zal volgens Vincent van Daalen verandering in komen. De verwerking van afval tot secundaire grondstof neemt volgens de directeur van Afvalis een grote vlucht. Hetzelfde geldt voor de gedachte om afval niet meer te zien als een afval-product maar als voedsel.

"Wij zijn al vijf jaar bezig met het bundelen van ondernemers met betrekking tot verlaging van kosten en optimaliseren van interne en externe logistieke kosten. Oftewel: het toevoegen van afvalmanagement". "Zijn jullie dan afvalinzamelaar met wagens?", wordt ons regelmatig gevraagd. "Nee, dat zijn wij niet! Zie ons maar als de ‘ingewikkelde vuilnismannen’ uit het Westland”, luidt ons standaard antwoord. Wat wij doen is kennis overdragen en ondernemers de bril opzetten die zicht biedt op duurzaam ondernemen met een commercieel oogpunt (geld verdienen, besparen). De kansen voor tuinders liggen de komende jaren vooral in het collectief bundelen. Veel tuinders zijn namelijk wel aan de voorzijde georganiseerd met de verkoop van de producten, maar laten nog veel kansen liggen aan de achterzijde, zoals afvalinzameling. Praktische voorbeelden zijn de rolcontainers en afzetcontainers bestemd voor agrarisch afval."

Cradle to Cradle

"De laatste ontwikkelingen op het gebied van verpakkingrecycling is een verplichting vanuit de overheid en vanuit Brussel. Deze heeft als gevolg dat ondernemers een extra belasting gaan betalen over de verpakkingen die ze in de markt zetten en deze kosten worden weer doorberekend aan de klanten. Anderzijds heeft onze minister Cramer van VROM geroepen voorop te willen lopen met duurzaamheid en milieu en vooral het concept ‘Afval is voedsel’ te willen promoten. Het uitgangspunt hierbij is om producten van meet af aan zo te ontwerpen, dat ze na hun bruikbare leven weer als voedsel kunnen dienen voor nieuwe producten. Het Cradle to Cradle- ontwerpconcept, dus van wieg tot wieg, gaat uit van veilige en schone grondstoffen. Cradle to Cradle-producten moeten, wanneer ze eenmaal worden afgedankt, volledig uit elkaar te halen zijn, zodat de elementen kunnen worden teruggegeven aan biologische of technische kringlopen."

IJsverpakking

"Een praktijkvoorbeeld hiervan is een ijsverpakking, ontwikkeld door Unilever, die 100% biologisch afbreekbaar is en die zaden bevatten voor de natuur. Met andere woorden: je moet de verpakking juist in de natuur gooien en niet in de prullenbak!” Hoe ziet de toekomst van de tuinbouw, gericht op afval, er volgens Van Daalen uit? “De komende jaren zullen steeds meer afvalstromen ingezet worden voor opwekking van (duurzame) energie door middel van biomassa. Door vergassing en/of verbranding. Ook worden steeds meer afvalgroenten direct teruggezet in de voedselketen, bijvoorbeeld door het nog beter benutten van groentenafval ten behoeve van de groentesappenindustrie en voor de vlees- industrie, waarbij de natuurlijke kleurstoffen worden teruggewonnen en toegepast."

"Ook zien wij door ontwikkelde innovaties dat de bassins bij kassen mogelijkerwijs
zullen verdwijnen en dat het slootwater omgezet wordt naar voedingswater
(Ozon) vanuit het oppervlaktewater. En dat afvalwater uit de kas zuiver drinkwater bevat, waar huishoudens gebruik van gaan maken, net als de energie uit de kas. Producttechnisch gezien zullen we steeds meer negatieve factoren vervangen door positieve, zonder energieverlies. Afval wordt dus steeds meer ‘hip’ en ‘sexy’." Meer weten? Kijk op www.afvalis.nl

Bron: FresQrant
Publicatiedatum: