Teelttip Enza Zaden

Spider is generatief en mag niet te dun staan!

Het is geen jaar zoals andere jaren in het groen. Het eerste zetsel was op veel plaatsen grover en sneller. Dit heeft vooral te maken met het goede februari-weer. De maartse buien en het niet-groeizame weer daarna, heeft het tweede zetsel weer vertraagd en daardoor staan de gewassen erg generatief. Deze week (15) wordt er weer volop groen geoogst. Ook in de Spider. Vanaf nu zouden de omstandigheden wat groeizamer moeten worden. Iets wat gunstig uitpakt voor het ras. Het 2e zetsel trekt volop aan het gewas en de Spider heeft zijn groei hard zat nodig. Groei betekent in dit geval zetting en een snelle vruchtroulatie.

Lage voornachten zijn bij Spider niet nodig. 17 graden is laag genoeg. Door lichtafhankelijk uit de nacht te komen (19,5 bij donker weer en 21 bij een lichte dag) wordt het etmaal vanzelf gecorrigeerd op lichtomstandigheden. Bij een donkere dag is het dan ook niet nodig om de temperaturen ’s middags te hoog op te laten lopen. 23 graden met een minimum buis van 40 is hoog genoeg. Bij lichte omstandigheden kan meer tempo gemaakt worden. Wanneer 1000 joules gemakkelijk wordt gehaald kan de temperatuur ’s middags rustig naar de 26 à 27 graden oplopen.

Door het vochtgehalte op niveau te houden (80 tot 85 procent) groeien het gewas en de vruchten vlot. Let echter wel op dat de verdamping blijft doorgaan. Leg bij te warm weer (boven 15 graden) de kas in de namiddag niet helemaal dicht. Hierdoor creëer je een te hoog vocht waardoor de verdamping stopt en de huidmondjes sluiten. Door de worteldruk en het klimaat dat dan ontstaan (boven 90 procent vocht) ontstaan er zwakke plekken die later weer vatbaar zijn voor fusarium of botrytis. Dit risico speelt eens te meer bij een afnemende plantbelasting. Let op de kopdikte. Spider is generatief en mag niet te dun staan. Reageer hierop door het etmaal aan te passen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven