Enza Zaden:

Teelttip Careza: flinke dag- en nachtverschillen behouden!

Ondanks het donkere weer van de afgelopen 2 weken (we komen op het gemiddelde van de afgelopen dertig jaar 15 tot 20% licht tekort) staan de gewassen er niet slecht op. De koppen van de planten worden wel dunner en mede door de hoge plantbelasting neemt de kracht af. Careza heeft het vermogen om hiervan snel te herstellen zodra het weer verbetert. De vruchten komen er over het algemeen vlot vanaf en zijn van goede kwaliteit.

Om voldoende kracht in de plant te houden moet met deze lichtomstandigheden de etmaaltemperatuur omlaag richting de 17,5 graden; dat kan men bereiken door eerder naar de voornacht te gaan. Het is voor Careza wel belangrijk om toch flinke dag -en nachtverschillen te behouden. Hier en daar komen we een enkel bladrandje tegen, probeer dit te voorkomen door op tijd een luchtje te zetten en dit te beperken met b.v. een buitentemperatuur-afhankelijke P-band. Zodat er bij plotseling hogere buitentemperaturen meer doorgelucht kan worden en als het buiten koud is de stappen beperkt blijven en er geen kou naar binnen wordt gelucht.

Bij watergift en bemesting is het belangrijk om het kalicijfer goed in de gaten te houden zeker nu de plantbelasting oploopt. Belangrijk is het ook om zeker 3 a 3,5 keer de straling aan water te geven. Starttijd tussen 9 uur en 9.30 uur; stoptijd tussen 16.30 uur en 17.15 uur met een druppel-EC tussen 3 en de 3,5.

Schermen; alleen nog in de nanacht, bij buitentemperaturen onder de 3 graden en een half uur voor zonop het scherm weer open, met aantrekkende buizen. Dit dient ervoor om het vocht onder het scherm en in de kas niet te hoog te laten oplopen en het gewas te activeren. Minimumbuis-dag aanhouden van zeker 40 graden en bij wisselende omstandigheden niet helemaal weg laten vallen in verband met de reactiesnelheid van het verwarmingssysteem.

Bron: Teelttip Careza, Enza Zaden

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven