Komkommerteler Gerard de Groot kan prima klimaat in kas opbouwen met luchtbevochtiging van Reldair

Tholen – Gerard de Groot runt samen met zijn broer een hypermoderne komkommerkwekerij in het Utrechtse Harmelen. Op een areaal van 2,8 hectare telen de broers 3 x per jaar komkommers, 2 teelten 'Roxanne' en 'Venice' als winterteelt. Voor het tweede jaar maken de telers gebruik van de vernevelaars van de firma Reldair. "Met vernevelen kunnen wij een goed klimaat opbouwen. Omdat we 2 weken uit elkaar poten, kunnen we de luchtvochtigheid met vernevelen net zo hoog houden", vertelt Gerard. "Onze wkk brengt bij warm weer extra warmte in de kas. Wij kunnen de plant helpen door de luchtvochtigheid op peil te houden."


Gerard de Groot tussen zijn komkommers

De Wijchense firma Reldair levert al 20 jaar bevochtigingssystemen. De laatste 2 jaar is de organisatie explosief gegroeid van 4 naar 17 medewerkers. "We zijn begonnen in de champignoncellen, maar al 20 jaar actief in de tuinbouw", vertelt Chris van Kempen. "De hoge werkdruk van het systeem en de in eigen beheer ontwikkelde en gefabriceerde nozzles zorgen voor een gelijkmatige nevel. Deze nevel is zo fijn dat ze niet neerslaat op het gewas."


Het luchtbevochtigingssysteem van Reldair, in dit geval tussen de paprika's

Dit jaar introduceerde Reldair een nieuw ontwikkelde nozzle, genaamd FP-nozzle, die gemaakt is van een hechtvrije RVS-soort. "De nozzle kan elke waterkwaliteit moeiteloos aan. Het sproeibeeld blijft gelijkmatig en de druppelgrootte blijft hetzelfde (gemiddeld 5 micron). Hierdoor is de kans op het nat worden van het gewas door de luchtbevochtiging uitgesloten", vertelt Chris van Kempen. Reldair geeft voor de FP nozzle maar liefst 5 jaar garantie op de druppelgrootte. De FP nozzle is uitwisselbaar binnen het Reldair-programma.


De FP-nozzle

Gerard de Groot heeft enkele 'FP nozzles' op proef hangen, die door Horticoop zijn geïnstalleerd. "Als je op de dijk staat, zie je het sproeibeeld precies bij elkaar komen. Ik kan de nozzles mijn collega dan ook aanbevelen", zegt Gerard lovend. Het grote voordeel vindt de teler dat het Reldairsysteem tijdens de teelt kan worden gemonteerd. De nieuwe nozzle wordt voor dezelfde prijs aangeboden als de vorige generatie nozzle", zegt Chris. "De FP-nozzle heeft een hoog rendement, het minste waterverlies en kan heel efficiënt water verdampen en koelen"


Gerard de Groot en Chris van Kempen van de firma Reldair

Voor meer informatie:
Chris van Kempen
Edisonstraat 37
6604 BT Wijchen
Tel: 024-6456700
Fax: 024-6454148
www.reldair.nl

Kwekerij W&G de Groot BV
Gerard de Groot
Hugo de Vriesweg 4
3481 JA Harmelen
Tel: (0348) 44 44 21
Fax: (0348) 44 63 88

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven