Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bijna alle telers willen weg uit Nieuw-Reijerwaard

Een ruime meerderheid van de tuinders wil weg uit Nieuw-Reijerwaard. Zij zijn bereid te verkassen om nieuwe ontwikkelingen in de Ridderkerkse polder mogelijk te maken. Hun belangenvertegenwoordiger dringt er bij de gemeenteraad op aan om snel een beslissing te nemen over de toekomstige bestemming: "Je kunt deze tuinders niet tot 2020 in onzekerheid laten zitten." De onderhandelingen over de grondaankopen kunnen wat betreft de heer Jeroen Rudolphie van Machielsen Prinsenbeek Vastgoedadviseurs b.v. geopend worden. Hij mag voor dit gebied optreden namens 28 telers, die gezamenlijk ruim 75% van de polder in eigendom hebben.

Vier telers -goed voor het restant- worden niet vertegenwoordigd door het gespecialiseerde bureau dat al in verschillende delen van het land ingesprongen is bij transformaties van groot agrarisch areaal. Dat dit ook voor Nieuw-Reijerwaard onontkoombaar is staat voor Rudolphie buiten kijf. "Het gebied rond de Ridderster is nu zowat op nummer 1 gezet als compensatie voor de Hoeksche Waard", zegt hij naar aanleiding van het kabinetsbesluit van vorige week.

Nieuw-Reijerwaard staat reeds als zogenoemde zoeklocatie voor circa 50 ha nieuw bedrijfsterrein op de kaart van RR2020, het provinciale en regionale streekplan dat bepalend is voor toekomstige bestemmingsplannen. Door alle onzekerheid die dit gebracht heeft zijn de meeste tuinders vorig jaar al in zee gegaan met Prinsenbeek. Zij laten zich volgens Rudolphie niet meer vertegenwoordigen door de brancheorganisatie LTO, die nog steeds vecht voor behoud van de agrarische bestemming. "Velen zijn wel lid van LTO, maar voor dit gebied zijn wij de belangenbehartiger."

De landbouworganisatie hoopt de polder voor de gespecialiseerde tuinbouw te kunnen behouden. Men ziet er mogelijkheden voor groei van bedrijven, met name door herstructurering en ruilverkaveling, waarmee de vestiging van grotere bedrijven mogelijk gemaakt kan worden. Voor kleinere tuindersbedrijven is zo goed als geen bestaansrecht meer.

De nu in Nieuw-Reijerwaard gevestigde telers denken dat het een heel moeizaam verhaal zal worden. "Er moet geweldig veel gebeuren om van dit gebied nog een modern tuinbouwgebied te kunnen maken. Er zitten al veel particulieren tussen en er wordt zelfs nu nog een woning gebouwd", wijst Rudolphie op de verrommeling die al is opgetreden. Koos Hogendoorn, provinciaal bestuurder van LTO, kijkt daar niet van op. "Er ligt al jaren een geur van transformatie op dit gebied. Als dat etiket er eenmaal op zit wordt er niet meer geïnvesteerd. Dat kun je wel bereiken als heel duidelijk wordt gemaakt dat de tuinders hier mogen blijven."

Het zal nog een paar maanden duren voor de gemeenteraad van Ridderkerk de cruciale beslissing zal nemen. "We hopen nog deze zomer tot besluitvorming te komen. Maar dat zal pas na de zomervakantie zijn", zegt wethouder Maarten den Boef.

Bron: De Combinatie
Publicatiedatum: