Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Auberginekwekerij Vedder:

"Wij geloven in onze 1-op-1 relatie met Valstar!"

Tholen – Vanaf week 8 is Auberginekwekerij Vedder in productie. Het areaal van het familiebedrijf bedraagt 5 hectare. Kwekerij Vedder levert haar aubergines exclusief aan Valstar Holland. Dit jaar gebeurt dat voor het elfde jaar. "We hebben een goede band. Voor elk probleem is er bij Valstar een oplossing. Wij geloven in onze 1-op-1-relatie met Valstar", roemt Jan Willem Vedder. De opbrengst van de eerste aubergines doneerde de kwekerij enkele weken geleden aan Stichting Ontmoeting ten behoeve van de opvang van dak- en thuislozen. "Het is weleens goed om om je heen te kijken naar de minder bedeelden. Dan bekijk je het toch in een ander perspectief."



Samen met Viscon en Aweta heeft kwekerij Vedder een unieke verwerkingslijn voor de aubergines opgezet. Een sorteermachine scant de aubergines op gewicht en kleur in goede bakken. Als de gewenste hoeveelheid aubergines in een bak liggen, gaat er een lampje branden en kan men een doos vullen. De dozen worden afgesloten met een deksel en onder de sorteermachine door op een ketting gezet. De dozen worden door de ketting en lopende banden naar de paternoster geleidt. De paternost is een verzamelplaats voor de dozen, wanneer er voldoende dozen verzameld zijn om een pallet te maken, worden deze gepalletiseerd. "Qua areaal behoren de aubergines niet tot de grote teelten. De aubergine is ook gevoelig voor handlingschade en daarbij werken wij met veel sorteringen. Hierdoor was het niet eenvoudig om het verpakken van aubergines verder te automatiseren, legt Jan Willem Vedder uit.



Na 3 matige jaren was het vorig jaar prijstechnisch een goed jaar in de aubergines. De 'Vedders' telen dit seizoen voor het tweede jaar het ras 'Jaylo'. "Het ras bevalt goed. Mede dankzij de automatisering komen er uniforme aubergines in de doos. In het verleden hebben we ook wel specialty's gehad, zoals graffity-, witte en Turkse aubergines, maar dat rendement was niet hoog. Het is een hele beperkte markt."



Jan Willem erkent dat het belangrijk is om als auberginetelers gezamenlijk de promotie van hun product aan te pakken. Alleen kun je budgettair gezien toch weinig. Wel zijn we bijvoorbeeld op hyves aanwezig!", lacht Jan Willem Vedder. Verder participeert hij in de A-8 en landelijke studieclubs. Het is goed om gezamenlijk dingen op te pakken. Zo staan we met 'Kom in de Kas' met een kok die de aubergines promoot.



Voor meer informatie:
Jan Willem Vedder
Kwekerij Vedder
Tel: 0174-440853
Fax: 0174-440879
www.kwekerijvedder.nl