Weblog Frank van Kleef:

FF tuinen

Vroeger was ff tuinen zo een beetje de vaste zaterdagmiddag besteding. Bij een van de vrienden een 'bakkie' doen en kijken hoe het er voor stond met de teelt, het bedrijf en de ontwikkelingen die zich afspeelde in de buurt. Even iets anders dan het eigen bedrijf, je blik verruimen, en zaken waar hij, of waar je zelf tegenaan liep bespreken met een collega die in een heel andere teelt een boterham probeerde te verdienen. Tijdens de teeltwisseling was het ook een uitgelezen kans om al je vrienden uit te nodigen om even snel alle verwarmingsbuizen op te hangen zodat het grondfolie vervangen kon worden of juist om de buizen weer neer te leggen. Maatschappelijk gezien waren deze bezoekjes van grote waarde, het was gezellig en je bleef op de hoogte van ontwikkeling in andere teelten, en in de tuinbouw in het algemeen.

De laatste 20 jaar is het er nauwelijks van gekomen, maar van de week zijn we met een stel vrienden weer eens bij één van hen, FF gaan tuinen. Het betrof een prachtig rozenbedrijf, Porta Nova, zie ook www.portanova.nl Dit bedrijf wil een kwalitatief, hoogstaand product telen, dat alleen hun naam al goed genoeg is om de hoogste prijs op de klok te laten zien. Dit jaar waren zij dan ook genomineerd voor de Tuinbouw Ondernemersprijs. Naast het bestaande bedrijf hebben zij een nieuw kas gebouwd waarin zij geconditioneerd gaan telen. Een enorme investering en een nog veel grotere uitdaging. Van zo'n bezoek kan je ook als tomatenteler weer veel leren. De manier van koelen en verwarmen gaat op dit bedrijf heel anders dan in de tomaten tot nu toe gebruikelijk is. Na een bezoek aan het bedrijf zijn we een paar emmers met ballen leeg gaan slaan op de golfclub in Schipluiden. Zodat we daar ook weer over mee kunnen praten. En vervolgens hebben we weer eens uitgebreid bijgepraat over de laatste ontwikkelingen, die er op onze bedrijven spelen. Eigenlijk best jammer dat we hier niet vaker tijd voor maken.

Deze zeer efficiënte manier van netwerken is ook ontdekt door burgemeesters. Zo zijn de burgemeesters van het Westland en Medemblik, van de week ook FF bij ons wezen tuinen. Een heel leuk bezoek, en voor hen een goede manier om eens in een informele sfeer te ontdekken waarom dit gebied zo een grote aantrekkingskracht heeft op telers waarvan zij dachten dat die het Westland nooit zouden willen verlaten. Natuurlijk had ik aan 2 uur niet genoeg om alle voordelen van het gebied te belichten, maar toch hebben zij een aardige indruk gekregen van Agriport A7.

Burgemeesters, dat zijn eigenlijk net tuinders. Steeds op zoek naar wat zij van elkaar kunnen leren, hoe zij hun begroting moeten halen, én hoe ze de grond van de buurman erbij kunnen krijgen!

Bron: Frank van Kleef www.royalpride.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven