Plantum NL realiseert toelating Gazelle voor veredeling en zaadteelt

Plantum NL heeft de eerste toelating via derdenaanvraag voor veredeling en zaadteelt gerealiseerd. Het gaat om het insecticide Gazelle SG, dat nu ook in bedekte veredelings- en zaadteelten van akkerbouw-, groenten- en bloemisterijgewassen ingezet mag worden. Gazelle SG is een middel dat werkt tegen bladluizen en kas- en tabakswittevlieg. Het had al een toelating in appels en peren, niet-grondgebonden teelt van bloemisterijgewassen, boomkwekerijgewassen en vaste planten. Het middel mocht dus niet toegepast worden in bijvoorbeeld de veredeling van een groenten

gewas. In samenwerking met de NFO (Nederlandse Fruittelers Organisatie) en de toelatinghouder Certis Europe BV heeft Plantum NL een uitbreidingsaanvraag voor de kleine teelten ‘kers’ en ‘bedekte veredeling en zaadteelt’ voorbereid. Het Ctgb heeft deze toepassingen nu toegelaten. Plantum NL is verheugd met deze eerste derdenuitbreiding voor veredeling en zaadteelt. "Het toont aan dat het Ctgb bedekte veredeling en zaadteelt als kleine toepassingen ziet waardoor een vereenvoudigde uitbreiding van de toelating tegen relatief beperkte kosten mogelijk is. De overheid had al erkend dat de gewasbescherming in deze teelten een knelpunt is vanwege het ontbreken van toelatingen. Voor het teeltseizoen 2008 is daarom vrijstelling voor gebruik van enkele middelen verleend. Maar deze derdentoelating van Gazelle SG biedt een structurele oplossing. Hopelijk kunnen er nu snel meer aanvragen en toelatingen volgen", aldus Gea Bouwman , beleidsmedewerker gewasbescherming bij Plantum NL.

De aanvraag is ingediend in het kader van het project ‘effectief middelenpakket’, met medewerking van Certis Europe BV. De aanvraag liep via de Stichting Trustee Bijzondere Toelatingen en is gefinancierd door het Fonds Kleine Toepassingen en Plantum-leden.

Het project ‘effectief middelenpakket’ is een gezamenlijk project van Plantum NL en de Productschappen Akkerbouw en Tuinbouw. Doel van dit project is het realiseren van een noodzakelijk gewasbeschermingsmiddelenpakket, zodat een rendabele teelt mogelijk blijft. Eén van de mogelijkheden om knelpunten in de gewasbescherming aan te pakken, is het aanvragen van een toelating namens de sector, de zogenaamde derdenuitbreiding. Een derdenuitbreiding is alleen mogelijk voor kleine toepassingen. Bij deze uitbreidingen beoordeelt het Ctgb een stof niet op werkzaamheid en gewasveiligheid (fytotoxiciteit). Gebruik van het middel in deze teelten is dan ook op eigen risico van de teler.

Bron: Plantum NL

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven