Gezamenlijke controles glastuinbouw Lansingerland

Vanaf februari 2008 gaan de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard (HHSK) en de DCMR Milieudienst Rijnmond als proef de glastuinbouwbedrijven in de gemeente Lansingerland gezamenlijk controleren. Gekeken wordt of deze samenwerking de last voor ondernemers vermindert en de kwaliteit van de controles verbetert. Maandag 28 januari bezochten alle deelnemers aan de proef het bedrijf Ernst Olieman BV

Proef

De gezamenlijke controles vinden plaats in de periode februari tot en met oktober 2008. Tijdens de controles kijken de controleurs in één keer naar alle controlepunten, zoals het gebruik en de opslag van gewasbeschermingsmiddelen, de kwaliteit van het oppervlaktewater en de naleving van milieurichtlijnen. De controles worden van tevoren telefonisch aangekondigd en uitgevoerd door maximaal twee personen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het aantal controles wordt teruggebracht van gemiddeld twee afzonderlijke controles per jaar naar één gezamenlijke controle per drie jaar.

Evaluatie

Zowel ondernemers als controleurs kunnen snel na de controle hun ervaringen aangeven via een korte telefonische of schriftelijke enquête. Eind 2008 vindt een eindevaluatie van de proef plaats, waarna wordt besloten of deze gezamenlijke controles structureel gaan plaats vinden.

Vernieuwing Toezicht

De proef is een onderdeel van het programma 'Vernieuwing Toezicht', waarmee het kabinet onnodige toezichtslast bij ondernemers wil verminderen. Naast de gemeente Lansingerland wordt onder andere proefgedraaid in de gemeenten Den Bosch, Ede en Noord-Limburg.

Bron: MinLNV

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven